Több mint kétéves csúcson az olajár

Több mint kétéves csúcsra emelkedett a kőolaj világpiaci ára a legközelebbi határidős jegyzésekben hétfő délután, miután a szaúd-arábiai trónörökös a hétvégén egy korrupcióellenes művelettel megszilárdította hatalmát, és tovább szűkült a rés a kínálat és a kereslet között - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2017. november 6. hétfő, 17:51
Fotó: Napi.hu

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék közül az északi-tengeri Brent hordónkénti ára a januári határidős jegyzésekben 62,90 dollárra, 28 havi csúcsra nőtt. A nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) decemberi szállításra napi csúcsán 56,24 dollárba került, 2015 júliusa óta először került az 56 dolláros szint fölé.

Közép-európai idő szerint délután öt órakor a Brent 1,37 százalékos pluszban, 62,92 dolláron forgott, a WTI-t pedig 0,81 százalékos nyereségben, 56,09 dolláron jegyezték.

Szaúd-Arábiában szombaton vették őrizetbe a királyi családhoz tartozó több herceget, minisztereket és befektetőket, köztük a király unokaöccsét, a milliárdos Al-Valíd bin Talal herceget, a világ egyik leggazdagabb emberét és a Nemzeti Gárda befolyásos vezetőjét, Miteb bin Abdullah herceget a korrupcióellenes bizottság utasítására. A Mohamed bin Szalmán trónörökös vezette bizottságot az intézkedés előtt néhány órával hozták létre, uralkodói rendelettel.

Elemzők egyelőre úgy ítélik meg, hogy a világ legnagyobb olajexportőr országa, Szaúd-Arábia nem változtat a nyersolajárak emelkedését támogató politikáján. A gazdaság diverzifikálását célul kitűző Szalmán herceg egyebek között az állami tulajdonban álló olajvállalat, a Saudi Aramco részleges privatizálását tervezi, márpedig a magasabb olajáraknak köszönhetően nő a vállalat piaci tőkeértéke is.

"Úgy véljük, hogy a (szaúdi) királyság ragaszkodni fog a nagy olajexportáló országok kitermeléscsökkentési megállapodásához, és továbbra is a globális olajkészletek csökkentését tartja szem előtt" - jelentette ki Giovanni Staunovo, az UBS svájci nagybank olajpiaci elemzője.

Samuel Ciszuk, a Svéd Energia-ügynökség vezető tanácsadója kiemelte, hogy kissé növekedett a bizonytalanság a szaúdi rendszer stabilitását illetően, ezért indokolt a magasabb olajár.

Az árakat támogatta az is, hogy amerikai energetikai vállalatok a múlt héten 737 olajfúrótoronyból nyolcat zártak be, ami 2016 májusa óta a legnagyobb szám.

Miközben a kínálat szűkül, a kereslet továbbra is erős. A szinkronikus világgazdasági növekedés és a szállítás új zavarai három éve nem tapasztalt kedvező körülményeket teremtenek az olajáraknak - mutatott rá a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays, amely 6 dollárral, 60 dollárra emelte a Brent negyedik negyedéves átlagárára adott előrejelzését. A 2018-as évre 3 dollárral, 55 dollárra javította a Brent hordónkénti átlagárára vonatkozó várakozását a Barclays.

Fotó: Pixabay

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK