Nem sikerült a többszörösen kitolt határidőig, azaz június 30-ig megállapodást kötnie az EU-nak Svájccal, így kifutott a két fél között egymás tőkepiacait kölcsönösen elismerő rendelkezés. Ennek egyik fontos következménye az, hogy mától nem tekinti Svájc az Európai Unió tagállamainak tőzsdéit olyan elismert piacnak, ahol svájci részvényekkel kereskedni lehet. Nem csak hogy nem ismeri el a svájci fél az ott kötött üzleteket, de egy tavalyi rendelkezés szerint akár három év börtönbüntetést is kiszabhat a korlátozás megszegőire - írja összefoglalójában a CNBC.com. Olyan cégek részvényeit érinti a tiltás, mint a Novartis, a UBS, a CSFB és a Nestlé.

A Financial Times beszámolója szerint a korlátozás első napján délelőtt az volt tapasztalható, hogy a nagyobb bankok és brókercégek az olyan üzleteiket, amelyek az unióban korlátozás alá estek volna, három irányba vitték el. Egyrészt a svájci tőzsdékre, másrészt olyan tőzsdék kívüli piacokra, amelyek nem esnek a korlátozás alá, harmadrészt pedig amerikai tőzsdékre.

Bár az FT szerint a korai órákban nem volt tapasztalható a zürichi tőzsdén a forgalom emelkedése a tiltás életbe lépésével, a német Handelsblatt már azt emelte ki, hogy az elmúlt fél évben megszokott átlagos forgalomnál mintegy 20 százalékkal nagyobb értékben kereskedtek részvényekkel a svájci piacon.

Az EU szintén nem tekinti a sajátjával egyenértékű piacnak a svájci tőkepiacot, az alpesi ország részéről a tiltó rendelkezés az erre adott válasznak tekinthető.

Svájc és az EU kétoldalú kapcsolatait jelenleg egy mintegy 120 szerződésből álló megállapodáshalmaz rendezi. A két fél évek óta tárgyal arról, hogy ezt egy átfogó megállapodásba rendezze. A helvét ország azonban nem akar néhány kérdésben, például a menekültek befogadásának ügyében eleget tenni az uniós elvárásoknak. Az EU többek között emiatt hagyta kifutni az elismert piacra vonatkozó előírásának határidejét.

Az ügyben megszólaló szakértők rendszerint arra hívják fel a figyelmet, hogy rövidebb távon ugyan várhatóan nem lesz az ügynek negatív hatása Svájcra, azonban hosszabb távon az alpesi országnak mindenképpen rendeznie kell az unióval történő viszonyát, tekintve, hogy az legnagyobb kereskedelmi partnere. Hosszabb távon ugyanis annak hiánya negatívan befolyásolhatja a Svájcba irányuló tőkeáramlást.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!