A 30 vezető iparvállalat Dow Jones (DJIA) indexe 0,22 százalékkal, az S&P 500 0,30 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,38 százalékkal ment föl a kereskedés első perceiben.

A globális kereskedelmi konfliktusok kiváltotta aggodalom tovább csillapodott, miután Washington jelét adta, hogy nem tervez drasztikus intézkedéseket a kínai befektetések korlátozására az Egyesült Államokban. Javította a hangulatot az is, hogy májusban a vártnál kevésbé csökkentek a tartós fogyasztási cikkekre beérkező megrendelések.

Kedden mérsékelt erősödéssel zárt New York. A DJIA 0,12 százalékkal, az S&P 0,22 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig 0,39 százalékkal emelkedett.

Az olaj ára tovább emelkedett. A kanadai szállítási zavarok, a bizonytalan líbiai exportkilátások és a csökkenő amerikai készletek árfelhajtó hatását tetézte, hogy Washington felszólította az importőröket: novembertől ne vásároljanak olajat Irántól.

Kora délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) ára 65 centtel 71,18 dollárra emelkedett. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus jegyzése 67 centtel 76,96 dollárra ment föl.

A dollár erősödött, az euró kora délután 1,1601 dollár körül forgott a reggeli 1,1648 dollárral szemben.

Az arany ára a dollár erősödése nyomán több mint hat havi mélypontra süllyedt. A politikai és gazdasági feszültség kiéleződése növeli ugyan az arany mint biztonságos befektetési eszköz iránti keresletet, az erősebb dollár viszont megdrágítja az aranyat a nem dollárral fizető vásárlók számára. Az arany ára ebben a hónapban már több mint 3 százalékkal esett, ami szeptember óta a legnagyobb havi csökkenés. Elemzők szerint az aranypiac nyomás alatt marad, mert a várható amerikai kamatemelések a dollár további erősödését vetítik előre. A fém unciáját (31,104 gramm) szerdán kora délután 1257,30 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,1 százalékkal alacsonyabban, mint előző este.

Az Egyesült Államokban a vártnál kisebb mértékben csökkent a tartós használati cikkek megrendelése májusban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, az U.S. Census Bureau szerdán közzétett kimutatása alapján - írta az MTI. Az előzetes adatok szerint májusban 0,6 százalékkal csökkent a tartós fogyasztási cikkek megrendelése az előző havihoz képest, az 1,0 százalékra lefelé korrigált áprilisi csökkenés után. Elemzők nagyobb mértékű, 0,9 százalékos csökkenést vártak az év ötödik hónapjára. A közlekedési eszközök megrendelései 1,0 százalékkal csökkentek az előző havihoz képest májusban. A tőkejavak megrendeléseinek értéke a hadiipari megrendelések és a polgári utasszállító repülőgépgyártók erősen változékony megrendeléseinek leszámításával az áprilisi 1,9 százalékos emelkedés után 0,3 százalékkal csökkent májusban. Az adatot a gazdasági elemzők tapasztalati alapon a feldolgozóipar beruházási szándékaival szorosan együttmozgó mutatóként kezelik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!