Piaci kitekintés

Az európai börzék borús hangulata ellenére a tengerentúli tőzsdék ismét emelkedni tudtak: a vegyes gazdasági statisztikák- és vállalati beszámolók kereszttüzében ismét a Fed monetáris politikájával kapcsolatos várakozások adtak újabb lökést a hangulatnak csütörtökön. (Dow +0,09%; S&P +0,26%; Nasdaq +0,71%)

Az ázsiai benchmarkok felemás teljesítménye mellett a hét utolsó napja ezúttal az óvatos optimizmus jegyében indult Európa-szerte: kiemelt makroadat nem érkezik pénteken, így a piaci fókusz középpontjában továbbra is a vállalati hírek- és gyorsjelentések állhatnak majd.

Az USDJPY kurzusa a 100-as szinttől eltávolodva 98,70-ig süllyedt pénteken délelőtt, míg a Fed következő ülése előtti piaci helyezkedés közepette tovább gyengülő dollár következtében az EURUSD jegyzése 1,3293-ig kúszott fel.

Továbbra is a vállalati hírek- és beszámolók állhatnak a piaci érdeklődés középpontjában
Kép: Admiral Markets

US

Az európai börzék borús hangulata ellenére az amerikai indexek ismét emelkedtek: a vegyes gazdasági adatok- ás vállalati gyorsjelentések után a piacok által bennfentesként emlegetett Jon Hilsenrath cikke adott újabb lökést a hangulatnak: miután Hilsenrath szerint elképzelhető, hogy a Fed a következő ülésén csökkenthetné a korábban 6,5%-os munkanélküli rátához hozzárendelt célszintet, utalva ezáltal a kamatemelés lehetséges időpontjának további kitolására. (Dow +0,09%; S&P +0,26%; Nasdaq +0,71%)

Ismét vegyesen alakultak a tengerentúlról közzétett makroadatok: a július 20-ával lezárult héten hétezerrel többen 343ezren regisztráltak munkanélküli ellátásért az Egyesült Államokban, míg a munkaügyi tárca a korábbi adatot 334 ezerről 336 ezerre módosította. A mérsékelt emelkedés ellenére a szezonális torzítást jobban szűrő kérelmek négyhetes mozgóátlaga 1250 fővel 345 250-re süllyedt, így az összkép továbbra is óvatos javulást mutat.

A vártnál kedvezőbben alakult a tartós cikkek júniusi rendelésállománya, amely a várt 1,4%-os emelkedés helyett 4,2%-os bővülést regisztrált, míg a kereskedelmi tárca a májusi adatot 3,6%-ról 5,2%-ra korrigálta. A szállítóeszközök kiszűrésével a mutató a várt 0,5%-os emelkedés helyett csupán stagnált.

EU

A várakozásoknak nagyjából megfelelő makroadatok ellenére is borús hangulat uralkodott Európában csütörtökön: miután több negatív vállalati hír- és gyorsjelentés hatására az eladók kerültek többsége a nap első felében. Különösen rosszul teljesített a német börze, miután a BASF vártnál gyengébb beszámolója mellett a Commerzbank Detroit városának csődje után bejelentett veszteségleírása borzolta a kedélyeket.

Pénteken az amerikai, Michigani fogyasztói bizalmi mutató végső értékét leszámítva kiemelt makroadat közzététele nem várható, így alighanem a délelőtt első felének óvatos emelkedése után az európai börzék számára továbbra is a vállalati hírek- és gyorsjelentések mutathatják az irányt. 

Az európai nyitas összefoglalo teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el. 
Ha devizapárokkal kereskednie vagy további kérdése van; a jobb oldali mező kitöltését követően, a feliratkozásra kattintva munkatársaink felveszik önnel a kapcsolatot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!