Az európai tőzsdék emelkedéssel fejezték be az elmúlt hetet és a negyedévet is nyereséggel zárták.

  • A frankfurti DAX például több mint három százalékos nyereségre tett szert a második negyedévben, az összeurópai STOXX 600 index pedig egyszázalékosra.
  • A madridi index a hetet 3,5 százalékos, a negyedévet 4,5 százalékos nyereséggel zárta.
  • A párizsi index a héten 3,3 százalékot, a negyedév alatt 4,2 százalékot nyert.
  • Az olasz index 3,7 százalékos heti emelkedéssel 2008-as szintre tért vissza.

 

Az európai tőzsdeindexek már a harmadik egymást követő nyereséges negyedévet tudhatják maguk mögött.

Július első kereskedési napján, hétfőn a STOXX 600 összeurópai index 0,19 százalékos, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,31 százalékos emelkedéssel kezdett.

Londonban 0,07 százalékkal nyitott magasabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,24 százalékkal, a CAC-40 Párizsban 0,17 százalékkal erősödött a nyitáskor. A milánói tőzsde 0,50 százalékos, a madridi 0,09 százalékos indexemelkedéssel nyitott.

Dúskál az aranyban Magyarország, 38. helyen vagyunk a világranglistán

Aranyat évszázadok óta vásárolnak az emberek és intézmények tartalékolás, befektetés céljából, amely alól nem kivételek a jegybankok sem. A központi bankokra ugyanakkor nagyobb felelősség hárul, mivel azok az országuk számára képeznek és tartanak fenn tartalékot. A világ jegybankjai összesen 35 682,2 tonna – aranyat tartalékolnak az Arany Világtanács legfrissebb adatai szerint. Ez felér közel 6000 hím, felnőtt elefánt súlyával vagy 1115 négytengelyes kamion össztömegével. Bővebben>>>

Csökkent az olaj és az arany ára

Az olajár csökkenéssel fejezte be a második negyedévet és az év első felét is: a negyedévet hat-hét százalékossal, a félévet 12 százalékossal. A világpiaci olajár csökkenése Kína vártnál gyengébb gazdasági fellendülésére, az Egyesült Államokban eluralkodott recessziós aggodalmakra, valamint a nagy tételekben a világpiacra kerülő orosz és iráni olajkínálatra vezethető vissza.

A harmadik negyedévben piaci várakozások szerint erőteljes alsó támaszt biztosít majd az olajáraknak Szaúd-Arábia egyoldalú, napi egymillió hordós termeléscsökkentése.

Hétfőn az európai kereskedés kezdetén a Brent nyersolaj ára 0,52 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 75,01 dolláron, a WTI ára pedig 0,17 százalékkal csökkent 70,51 dollárra.

Az arany spot ára 0,22 százalékkal unciánként 1915,35 dollárra csökkent. A dollárindex 0,15 százalékkal emelkedett 103,10 dollárra. Az eurót 0,22 százalékkal jegyzik gyengébben 1,0886 dolláron.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!