Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A londoni FTSE-100 mutató 0,01 százalékos, a frankfurti DAX-index 1,30 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,85 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. Milánó 0,90 százalékos, Madrid pedig 0,76 százalékos nyereségben zárt.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,65 százalékkal, 364,44 pontra emelkedett. Az FTSE Eurofirst 300 index 0,75 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 pedig 0,96 százalékkal nőtt.

A nap nyertesei a telekom vállalatok voltak. A Vodafone brit mobilszolgáltató árfolyama 7,8 százalékkal emelkedett, miután közzétette gyorsjelentését. Bár az év első felében 7,8 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el a vállalat, Nick Read vezérigazgató azt ígérte, hogy 1,2 milliárd euróval csökkentik a működési költségeket 2021-re és felülvizsgálják az átjátszó hálózatot a magasabb jövedelmezőség érdekében.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,19 százalékos, az S&P 500-as index 0,63 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 1,08 százalékos pluszban állt.

A hangulatot javították azok a sajtóértesülések, hogy Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter és Liu He kínai miniszterelnök-helyettes újra felvette a tárgyalások fonalát. A kínai gazdaság felügyeletét ellátó Liu He Washingtonba készül, hogy Mnuchinnal előkészítse a kínai és az amerikai elnök hónap végi találkozóját.

A befektetők szoros figyelemmel követik az olajárak alakulását is, miután Donald Trump amerikai elnök hétfőn a Twitteren azt szorgalmazta, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) ne csökkentse a kitermelést. Az OPEC és a kartellen kívüli nagy olajexportáló országok azt fontolgatják, hogy januártól ismét korlátozzák a kitermelést az olajpiac stabilitásának és így az árak alátámasztásának érdekében.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára meredeken, több mint 4 százalékkal csökkent. A januári határidős jegyzésekben a Brent hordónként 4,21 százalékos mínuszban, 67,17 dolláron, a decemberi WTI pedig 4,37 százalékos veszteségben, 57,31 dolláron forgott.

Napi mélypontján, 56,84 dolláron tavaly decemberi szintre esett vissza a WTI ára, a Brenté pedig 66,67 dolláron nyolchavi mélypontra süllyedt.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,19 százalékkal, 1203,60 dollárra nőtt.

Egy euróért 1,1290 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,63 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!