Pozitív zárás Európában

Pozitív kezdés után nyereséggel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok - írja az MTI.
Szász Péter, 2018. december 19. szerda, 18:34
Fotó: Shutterstock

Az európai kereskedési idő végén az FTSE EuroFirst 300 és Stoxx 600 páneurópai indexek 0,48 és 0,27 százalék nyereséget mutattak, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,52 százalékkal emelkedett.

Londonban a még nem hivatalos záróadatok szerint 1,24 százalékkal végzett magasabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 0,40 százalék, a párizsi CAC-40 index pedig 0,66 százalék nyereséggel zárt. Madridban 1,15 százalék, Milánóban 1,75 százalék indexemelkedéssel fejezte be a szerdai kereskedést a tőzsde.

A tőzsdei befektetőknek nagy megkönnyebbülést okozott, hogy az Európai Bizottság szerdai bejelentése szerint nem indít túlzottdeficit-eljárást Olaszország ellen, ha a római törvényhozás még az év vége előtt elfogadja a GDP-arányos hiányt 2,4 százalékról 2,04 százalékra csökkentő módosított költségvetési tervet.

Milánó lett ennek köszönhetően a szerdai európai kereskedés legjobban teljesítő piaca másfél százalékot meghaladó indexerősödéssel. Az olasz banki papírok nagy nyereséget értek el, az Unicredit, az Ubi Banca és a Banco BPM egyaránt két és fél százalékkal erősödött.

Az olajár felfelé korrigált az előző napokban elszenvedett nagy esés után. A WTI 2,83 százalékkal hordónként 47,92 dollárra, a Brent 2,56 százalékkal 57,70 dollárra emelkedett az európai kereskedési idő végére. A Brent ára kedden 5,6 százalékkal 14 havi mélypontra, a WTI ára pedig 7,3 százalékkal 2017 augusztusa óta a legalacsonyabbra esett a világpiaci túlkínálat veszélye és a globális gazdasági növekedés lassulásának a kilátása miatt. Mindkét olajtípus 30 százalékot adott le októberi idei legmagasabb árából.

Az eurót 0,60 jegyzik erősebben 1,1430 dolláron, az arany ára 0,53 százalékkal unciánként 1260,30 dollárra emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK