Az összeurópai FTSEurofirst 300 index 0,08 százalékkal zárt magasabban, a STOXX 600 index 0,01 százalékkal csökkent, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,36 százalékos gyengüléssel fejezte be a pénteki kereskedést.

  • Londonban az FTSE-100 index 0,34 százalékkal emelkedett,
  • a frankfurti DAX 0,67 százalékkal végzett alacsonyabban,
  • CAC-40 Párizsban 0,27 százalékkal gyengült.

Milánóban 0,64 százalékos, Madridban 0,59 százalékos indexcsökkenéssel fejeződött be a pénteki tőzsdenap.

Mínuszban zárta a hetet a BUX

Eséssel fejezte be a hetet a BUX, miután közel fél százalékos csökkenéssel zárt pénteken.

Csúcson az olajár

Az olajár pénteken emelkedett, a WTI ára 85 dollár felett november óta, a Brent ára 88 dollár felett január óta a legmagasabb szintet érte el. Az amerikai olaj több mint hat százalékos, a Brent közel öt százalékos áremelkedéssel zárhatja a hetet. Az áremelkedés mögött a szaúdi és az orosz termeléscsökkentési szándék húzódik meg, valamint az amerikai nyersolajkészletek várakozáson felüli csökkenése. Ellene hat viszont az iráni termelés növekedése, amely augusztusban 2018 óta a legmagasabb szintet érte el.

Az európai kereskedési idő végén

  • Brent nyersolaj ára 1,24 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 87,90 dolláron,
  • WTI ára pedig 1,74 százalékkal emelkedett 85,08 dollárra.

Az arany ára csökkent, 0,10 százalékkal unciánként 1937,78 dollárra. Az arany a második egymást követő hetet fejezi be heti nyereséggel.

A dollárindex emelkedett, 0,50 százalékkal 104,13 pontra, de ezzel együtt is csekély csökkenéssel fejezheti be a hetet, miután a megelőző hat hetet nyereséggel zárta.

Az eurót 0,46 százalékkal jegyzik gyengébben 1,0791 dolláron.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!