A Richter összes stratégiai területén sikerült előrelépni a harmadik negyedévre  - kezdte beszámolóját Orbán Gábor. Új indikációban és új országokban törzskönyvezték a cariprazine-t, nőgyógyászati vonalon kizárólagos licenc-szerződést kötöttek a visszatérő hüvelygomba  egyedülálló kezelésére szolgáló, jelenleg fázis III.-as szakaszban lévő molekulára és a szabadalom lejáratának pillanatában patikákba került a csontritkulás kezelésére alkalmas bioszimiláris termék, a Terrosa.

A tradicionális portfóliót illetően Orbán Gábor kifejtette, folyamatosan dolgozzák le a szerializációból adódó hátrányt (egyedi gyógyszerazonosító rendszer bevezetése, amely visszavette a kapacitásokat és jelentős plusz költséggel járt). A szerializáció miatt 9 millió eurós árbevétel esett ki idén a FÁK-országokban és az EU-ban, a kapacitásokat azonban mostanra sikerült visszaállítani.

Euróban a Richter 1,142 milliós árbevételt produkált az első 9 hónap alatt, 122 millió euróval többet, mint a tavalyi év azonos időszakában. A növekedés hátterében részben a Vraylar 40 milliós royalty-bevétele, és 22 millió eurós mérföldkő bevétele áll. Növelte forgalmát a Bemfola is 6,5 millió euróval.

Ugyanakkor 12 millió euróval csökkent az orosz piaci, 20 millió euróval a kínai árbevétel. A nagykereskedelmi forgalom 55 millió euróval, az árfolyamhatás 28 millió euróval javította az eredményt.

A gyógyszergyártás árbevételében csökkent az orosz és a kínai piac részedése, Nyugat-Európában nagyjából stabil maradt a forgalom, a Bemfola árbevételének növekedése a fogamzásgátlók forgalmának mérséklődésével párosult, s nagyot (79 százalék) nőtt az amerikai piac árbevétele.

Az orosz piac rubelben mért forgalom  csökkenése a várt 5-10 százalékos sávban maradt, a visszaesés oka az alacsonyabb készletszint, a tavalyi utolsó negyedévi előszállítások készlethatása és a szerializációs nehézségek. Negatívan hatott az árharmonizáció is, amire a továbbiakban is számítani lehet. Kelet-Európában ellenszélben halad a Richter, a stratégia a forgalom fenntartását irányozza elő - fogalmazott Orbán Gábor.

Terápiás területenként nézve kezdenek kiegyensúlyozódni a főbb területek, azaz a központi idegrendszerre ható, a nőgyógyászati, a szív és érrendszeri betegségekre ható, valamint a reumatológiai terápiák - mondta Orbán Gábor.

Nőtt a bruttó fedezeti tömeg, a fedezeti hányados csökkent a nagy -és kiskereskedelmi forgalom emelkedése következtében. Szintén nőttek az értékesítési és marketing költségek, valamint a k+f ráffordítások. Az üzemi eredmény stabil.

Javulós várakozások

A tényadatok fényében a Richter módosított az idei várakozásokon. Mind az árfolyamhatás, mind a Vrylar vártnál és a piaci konszenzusnál is jobb teljesítménye nyomán a gyógyszergyártás árbevételében 5-6 százalékos növekedésre számítanak az év végére, a nagykereskedelemmel együtt számolt konszolidált árbevétel euróban 8-9 százalékkal nőhet.

Az EU 12 országaiban (Kelet-Európa) stabil lesz a forgalom, Ukrajnában dollárban mérve a 10 százalékos növekedés helyett 15 százalékos bővülés jöhet. Az egyéb FÁK-országokban 10 százalékkal emelkedhet a forgalom. Stagnáló orosz és 30 százalékkal csökkenő kínai bevételt jósolnak.

A bruttó fedezeti arányt 56 százalékra várják, az üzemi eredmény hányadot 13-14 százalék közé.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!