A blue chipek árfolyama nem változott érdemben, ugyanakkor a kisebb forgalmú részvények közül több, így a 4iG, az Est Media, illetve a Plotinus, a társaságokat érintő bejelentések után "kilőttek".

A BÉT összesített októberi forgalma 234,6 milliárd forint volt, meghaladta a szeptemberi 208,9 milliárd forintot, és a tavaly októberi 233,7 milliárd forintot. Az októberi 11,2 milliárdos napi átlagos kereskedési érték is magasabb volt, mint szeptemberben (10,4 milliárd forint).

Az október általában gyenge hónap a tőzsdéken, idén szinte kizárólag a kockázatok erősödését lehetett észlelni. Az elhúzódó Brexit-tárgyalások, Oroszország, Szaúd-Arábia és Irán nyersanyagárak szempontjából kritikusnak számító nemzetközi konfliktusa, az olasz makrogazdasági problémák, a szélesedő kereskedelmi háború és a 9 éve nem látott, rekordalacsony kínai gazdasági növekedési adat egyaránt bizalomvesztéshez vezettek.

A BÉT-en a múlt hónapban 19 tagúra bővült a Prémium Kategória, az ingatlanpiacon aktív BIF Nyrt. átkerült a "top-ligába". A BÉT Xtend piacán a Megakrán mellett a CyBERG Corp Nyrt. (KAJAHU) is regisztrált. A tőzsdére lépést fontolgató hazai vállalatoknak fontos információ, hogy ismét lehet jelentkezni a BÉT ELITE Programjára.

Októberben a BÉT részvényszekciójában az OTP 0,2 százalékos korrekcióval, 10 300 forinton zárta a kereskedést. A harmadik negyedéves gyorsjelentését október 31-én közzé tevő Mol 0,2 százalékos növekedéssel gyakorlatilag stagnált, a befektetők örömmel nyugtázhatták, hogy a magyar olajipari multi az utóbbi három év legjobb riportját publikálta. A Richter Gedeon 2,3 százalékkal emelkedett októberben, 5 330 forinton zárt.

A kisebb forgalmú papírok közül az október több cég életében is  "árrobbanást" hozott. A 4iG informatikai cég kurzusa két és félszeresére drágult, 1180 forintig emelkedett. Az Opus és az Appeninn árfolyama 10-10 százalékkal csökkent.

A kibocsátók forgalmi listáját az OTP 109,5 milliárd forintos értékkel vezette, a teljes forgalomból ezúttal 46,7 százalékos arányt képviselt. A Mol forgalma 50,6 milliárd forintot tett ki és a Richter Gedeonra is 37,7 milliárd forint értékben született kötés.

A befektetési szolgáltatók között az első helyen a Concorde Értékpapír áll 133 milliárd forintos forgalommal, második a Wood & Company 120,5 milliárd forintos, harmadik az  Erste 68,3 milliárd forintos értékkel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!