Az Egyesült Államokban és az eurózónában a múlt hónapban nagyot estek a 10 éves kötvényhozamok, miután a Fed és az EKB újra lazításra készül. A részvénypiacokon a pénz leginkább Amerikába áramlott, ahol a főbb indexek elérték, sőt megdöntötték mindenkori csúcsaikat.

A BÉT-en eközben gyengültek a vezető részvények, a tőzsde szerint azonban ez még mindig csak korrekciónak tekinthető a korábbi hónapok erős felfutása után.

A BUX 40 904 pontról 40 279 pontra mérséklődött, ami 1,5 százalékos visszaesés, és lényegében a két legnagyobb papír, az OTP és a Mol gyengülésének következménye.

A részvényforgalom 177,7 milliárd forint volt júniusban a BÉT-en az előző havi magas, 260,3 milliárd forint után, a napi átlag 9,4 milliárd forint, ez 20,9 százalékos csökkenés az előző hónaphoz képest. A forgalom több mint a felét az OTP adta.

A vezető papírok közül az OTP árfolyama 92,9 milliárd forintos forgalom mellett 7 százalékkal, 11 300 forintra csökkent, a Mol pedig 32,2 milliárdos forgalom mellett 3,8 százalékkal, 3152 forintig gyengült. A Richter 0,1 százalékkal, 5235 forintig erősödött, 25,1 milliárdos forgalom mellett. A Magyar Telekom havi forgalma 3,8 milliárd forint volt, árfolyama 1 százalékkal, 421 forintra emelkedett.

A 4iG-részvények 12,9 milliárd forint értékben cseréltek gazdát, miközben árfolyamuk 25,1 százalékkal emelkedett - közölte a BÉT.

Júniusban megkezdődött a kereskedés az MKB Bank részvényeivel, a 4iG és az AutoWallis pedig a prémium kategóriába került. Törölték viszont a kereskedésből a Konzum papírjait, miután a cég beolvad az Opusba.

A brókercégek forgalmi listáját júniusban az Erste vezette 100 milliárd forintos duplikált forgalommal, a második a Wood lett 82,8 milliárd, a harmadik pedig a Concorde 75,3 milliárd forintos forgalommal.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!