Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szerdán nagy, másfél-két százalékos emelkedéssel zártak a főbb európai tőzsdeindexek az első negyedévi vállalati eredménybeszámolóknak és kedvező makrogazdasági mutatóknak köszönhetően. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 indexek 1,90 és 1,82 százalékos emelkedést értek el, az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,99 százalékkal zárt magasabban.

A londoni FTSE-100 index 1,68 százalékos emelkedéssel 14 havi csúcson végzett szerdán az erőteljes brit gazdasági növekedést mutató makrogazdasági adatoknak, valamint a tőzsdei eredmény beszámoló szezonban bemutatott vállalati jelentéseknek köszönhetően. A jó növekedési kilátások a legjobban teljesítő papírok közé emelték a bányaipari vállalatok, az Anglo American, a BHP Group, a Rio Tinto és a Glencore részvényeit.

Frankfurtban 2,12 százalékkal emelkedett a DAX index, számos kedvező vállalati eredménybeszámolónak köszönhetően. Ilyen volt például a Deutsche Post jó ereményével és megemelt éves várakozásával, a Maersk tengeri árufuvarozó vállalat, a Stellantis, valamint a Hugo Boss.

A párizsi CAC-40 index 1,40 százalékos erősödéssel 2000 óta nem látott magas szintet ért el. Az erősödést a Stellantis részvénye vezette 7 százalékkal meglepően jó negyedéves eredményének köszönhetően. Szintén a Stellantis vezette a milánói tőzsdén is az erősödést, ahol egyheti csúcson zárt az index 2,03 százalékos emelkedéssel. Madridban egyéves csúcsra emelkedett a tőzsdeindex szerdai 1,56 százalékos nyereségével.

A szerdai globális kereskedést az amerikai tőzsdék vegyes indexekkel zárták, a DJIA új rekordon. A csütörtöki globális tőzsdenap vegyes indexekkel vette kezdetét az ázsiai térségben.

Az európai kereskedés kezdete előtt bő két órával Tokióban másfél százalék feletti nyerséget mutatott a tőzsdeindex az ünnepnapokkal kezdődő hét első kereskedési napján. Kínában szintén csütörtökön nyitottak újra a piacok ünnepeket követően, az indexek fél és egy százalék körüli veszteségbe csúsztak. Hongkongban 0,1 százalék körüli nyereséget ért el a tőzsdeindex, a szöuli index pedig fél százalékos erősödést ért el.

Az olajár nyolcheti csúcsnál tart és felfelé araszol. A korlátozások európai és amerikai enyhítésének a kilátása a kereslet növekedésébe vetett bizalmat erősíti, ellentételezve a világ harmadik legnagyobb olajpiacán, Indiában rohamos ütemben terjedő járvány piaci hatását.

A Brent 69,08 dolláron 0,17 százalékkal állt magasabban az európai piaci nyitás előtt mintegy két órával a globális kereskedelemben, a WTI ára pedig 0,09 százalékkal emelkedett 65,69 dollárra.

Az eurót 0,02 százalékkal jegyzik gyengébben 1,2003 dolláron, az arany spot ára 0,10 százalékkal emelkedett unciánként 1788,48 dollárra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!