Volatilis kereskedés után a hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as index 0,07 százalékos mínuszban, 457,20 ponton zárt, de a nap elején még 1,2 százalékos veszteségben is járt. A nap vesztesei az egészségügyi, a kiskereskedelmi és a bányaipari vállalatok voltak, mindhárom ágazat alindexe fél százalékkal esett.

A londoni FTSE-100 mutató 0,23 százalékos, a frankfurti DAX-index és a párizsi CAC-40 index egyaránt 0,34 százalékos mínuszban, míg a madridi IBEX-35 index 0,41 százalékos, a milánói FTSE MIB pedig 0,23 százalékos pluszban zárt. A páneurópai indexek közül az FTSE Eurofirst 300 index 0,12 százalékkal, míg az euróövezeti gyűjtőindexek közül az EuroStoxx50 0,43 százalékkal csökkent.

Megijesztette a piacokat délelőtt a ZEW gazdaságkutató intézet német gazdasági hangulatindexe, amely érezhetően romlott, 22,3 pontra süllyedt októberben. Az index már az ötödik egymást követő hónapban csökkent, és a koronavírus-válság mélypontján, tavaly márciusban elért mínusz 49,5 pont óta a legalacsonyabb szintre esett vissza. A ZEW euróövezeti gazdasági hangulatindexe is csökkent októberben, és a német indexhez hasonlóan szintén már az ötödik hónapja.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb, kedden közzétett világgazdasági előrejelzésében 0,1 százalékponttal, 5,9 százalékra rontotta az idei növekedési ütemre vonatkozó adatot, a jövő évre viszont továbbra is 4,9 százalékos növekedéssel számol. Az IMF az ellátási láncok zavaraival és a koronavírus-járvány újabb hullámával magyarázta, hogy valamivel kisebb mértékű növekedést vár idén.

Visszavetette a kockázatvállalási hangulatot az is, hogy újabb dollárkötvények utáni hozam kifizetését mulasztotta el a China Evergrande kínai ingatlanfejlesztő csoport, három héten belül már a harmadikat, felerősítve azokat a félelmeket, hogy más ingatlanfejlesztők is bajba kerülhetnek.

Az európai vállalatok közül az EasyJet brit diszkont légitársaság árfolyama 3,5 százalékkal csökkent arra a bejelentésre, hogy a szeptember végével záruló pénzügyi évben több mint egymilliárd font veszteséget halmozott fel.

Az Airbus európai repülőgépgyártó fél százalékot veszített értékéből, miután közölte, hogy szeptemberben ugyanannyi repülőgépet szállított le, mint az előző hónapban.

Az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,04 százalékos, az S&P 500-as index 0,06 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,10 százalékos mínuszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára egymással ellentétesen mozog.

Este fél hat után a decemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,25 százalékos mínuszban, 83,44 dolláron, a novemberi szállítású WTI pedig 0,09 százalékos pluszban, 80,59 dolláron forgott.

Az arany unciánkénti ára az azonnali jegyzésekben 0,36 százalékkal 1760,09 dollárra, decemberi szállításra pedig 0,47 százalékkal 1763,90 dollárra emelkedett a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1540 dollárt adtak, 0,10 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!