Mérsékelt csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek

Az előző napi erős emelkedés után mérsékelt csökkenéssel zártak kedden a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek. A befektetők óvatosak és kivárnak, a hangulatot rontja a koronavírus-járvány terjedése, az Európai Unió és a Nagy-Britannia között folyó szabadkereskedelmi tárgyalások vontatottsága és az amerikai belpolitikai bizonytalanságok is - írja az MTI.
Szász Péter, 2020. szeptember 29. kedd, 18:50
Fotó: Shutterstock

A londoni FTSE 100 index 0,50 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,35 százalékos, a párizsi CAC-40 index 0,23 százalékos, a milánói FTSE MIB 0,52 százalékos, a madridi IBEX pedig 1,15 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,46 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,51 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,28 százalékkal esett.

A piacokat nyugtalanítja, hogy egyre gyorsabban terjed az új koronavírus által okozott Covid-19 betegség Európában és az Egyesült Államokban is. Szerte a világban járvány halálos áldozatainak száma már meghaladja az egymilliót, az igazoltan megfertőződötteké pedig a 33 milliót.

Nem történt áttörés az EU és Nagy-Britannia közötti tárgyalások hétfői fordulóján sem. A brit kormány az év végéig átfogó szabadkereskedelmi megállapodást kíván elérni az EU-val, de a hónapok óta folyó tárgyalássorozaton mindeddig nem sikerült érdemi előrelépést elérni. Boris Johnson brit miniszterelnök a minap kijelentette: ha október 15-ig sem születik megállapodás, akkor ő nem lát esélyt arra, hogy lesz szabadkereskedelmi egyezmény Nagy-Britannia és az EU között.

Öt héttel az amerikai elnökválasztás előtt, kedden tartják az első televíziós vitát a jelöltek, a hivatalban lévő Donald Trump és demokrata párti kihívója, Joe Biden. Piacmozgató hatása lehet annak, ha bármelyikük egyértelműen jobban szerepel.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,50 százalékos, az S&P 500-as index 0,29 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,01 százalékos mínuszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára gyorsuló ütemben csökken.

A decemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 3,55 százalékos mínuszban, 41,35 dolláron, az októberi szállítású WTI pedig 4,16 százalékos veszteségben, 38,91 dolláron forgott kora este. Két órával korábban még másfél százalékos mínuszokban álltak a jegyzések.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,57 százalékkal 1891,66 dollárra, a decemberi szállítású aranyé pedig 0,82 százalékkal 1897,90 dollárra nőtt a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1740 dollárt adtak, 0,65 százalékkal erősödött az euró.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK