A páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 index 0,66 és 0,79 százalék nyereséggel fejezte be a szerdai kereskedést, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,60 százalékkal végzett magasabban.

Londonban 0,89 százalékkal erősödött az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 1,53 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 0,31 százalékkal emelkedett. Madridban 0,23 százalék indexcsökkenéssel fejeződött be a szerdai kereskedés, a milánói tőzsde pedig 0,16 százalékkal zárt magasabban.

A szerdai kereskedés egyik legjobban teljesítő ágazata az autóipar volt az ágazati mutató két és fél százalékos erősödésével.

Az olajárak csökkentek szerdán az amerikai nyersolajkészletek váratlan növekedése miatt, de a Brent ezzel együtt is még tartja magát 50 dollár felett, ahol legutóbb a koronavírus-válság előtt, márciusban tartózkodott. Az elmúlt héten az amerikai olajkészletek 2 millió hordóval növekedtek az elemzők által várt 1,9 millió hordós csökkenés helyett.

Az európai piacok zárásakor a Brent nyersolaj ára 0,31 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 50,55 dolláron, a WTI ára pedig 0,59 százalékkal 47,34 dollárra csökkent. A hónap eleje óta a Brent 5 százalékkal, a WTI 4 százalékkal erősödött.

Az eurót 0,26 százalékkal jegyzik erősebben 1,2182 dolláron. Az euró árfolyama napközben átlépte az 1,22 dolláros szintet, közel három éve a legmagasabbat. Az euró 8,8 százalékkal áll erősebben év eleji árfolyamánál.

Az arany spot ára 0,20 százalékkal, unciánként 1857,26 dollárra emelkedett. A spot ár szerdán egy heti csúcsot is érintett annak reményében, hogy a Fed folytatja laza monetáris politikáját. Az év eleje óta az arany spot ára 22 százalékkal emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!