A londoni FTSE 100 index 0,30 százalékos mínuszban, míg a frankfurti DAX-index 0,75 százalékos, a párizsi CAC-40 index 0,03 százalékos, a milánói FTSE MIB 0,12 százalékos, a madridi IBEX pedig 0,17 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,30 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,23 százalékkal nőtt, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,50 százalékkal emelkedett.

A hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as index napi maximumán, 398,48 ponton tízhavi csúcson állt, de idei legmagasabb értékétől még így is 8 százalékkal marad el.

A nap nyertese a Signature Aviation brit multinacionális légiközlekedési szolgáltató társaság és a Thyssenkrupp német acél- és gépipari konszern, amelyek árfolyama 40,1 százalékkal, illetve 11,3 százalékkal lőtt ki összeolvadási és felvásárlási értesülésekre.

Németország és Franciaország csütörtökön bejelentette, hogy december utolsó hetében megkezdik az oltást a Pfizer-Biotech vakcinájával, mihelyt az európai gyógyszerügynökség engedélyezi a védőoltás kereskedelmi forgalomba kerülését.

Az Egyesült Államokban a kongresszus újabb lépést tett egy, több mint 900 milliárd dollár értékű gazdaságösztönző csomag elfogadásának útján, míg a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve megígérte, hogy addig pumpálja a készpénzt a piacokra, amíg az amerikai gazdaság fellendülése bizonyossá nem válik.

Az Európai Központi Bank a múlt héten fogadott el újabb gazdaságösztönző intézkedéseket. Az agresszív monetáris támogatás is hozzájárult ahhoz, hogy a Stoxx Europe 600 index megközelítette a koronavírus-járvány kirobbanása előtti szintet.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,40 százalékos, az S&P 500-as index 0,39 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,48 százalékos pluszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik, napközben kilenc havi csúcson is járt.

A februári határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,55 százalékos pluszban, 51,36 dolláron, a januári szállítású WTI pedig 0,79 százalékos nyereségben, 48,30 dolláron forgott háromnegyed hatkor.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 1,16 százalékkal, 1885,76 dollárra, a februári szállítású aranyé pedig 1,73 százalékkal, 1891,40 dollárra nőtt a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,2257 dollárt adtak, 0,49 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz. Az euró árfolyama napi csúcsán, 1,2261 dolláron újabb közel hároméves csúcson állt, 2018 áprilisa óta nem volt ilyen erős a jegyzése.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!