A páneurópai árfolyammutatók, az FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 index 0,62 és 0,57 százalékkal álltak alacsonyabban az európai kereskedési idő végén, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,73 százalékkal végzett alacsonyabban. Az indexek hétfőn még egy havi csúcson álltak.

A még nem hivatalos záróadatok alapján a londoni FTSE-100 index 1,52 százalékkal csökkent kedden, a frankfurti DAX 0,99 százalékkal, a CAC-40 Párizsban pedig 0,66 százalékkal végzett alacsonyabban, Milánóban és Madridban pedig 0,10 és 1,43 százalékos indexcsökkenéssel zárt a tőzsde.

A tőzsdék nem kaptak biztató makrogazdasági jelzéseket kedden. Az Európai Bizottság nyári időközi gazdasági előrejelzése szerint az euróövezet gazdasága a tavasszal becsült, rekordmértékű 7,75 százalékhoz képest idén 8,7 százalékkal fog zsugorodni, majd 2021-ben a korábban jelzett 6,5 százalék helyett 6,1 százalékos növekedést érhet el. Az unió egészét tekintve pedig a gazdasági teljesítmény 2020-ban a tavaszi, 7,5 százalékos előrejelzéshez képest jóval nagyobb mértékben, 8,3 százalékkal csökken, 2021-ben pedig a korábban becsült 6 százalék helyett legfeljebb 5,8 százalékkal tud majd bővülni.

A német ipari termelés sem növekedett a vártnak megfelelő mértékben: a Destatis német szövetségi statisztikai hivatal jelentése alapján májusban 7,8 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest az elemzők által várt 10 százalék helyett. Áprilisban 17,5 százalékkal esett vissza a német ipari termelés - írta az MTI.

Az olajár kedden a fertőzések számának növekedése miatt, a gazdasági növekedés lassulásától tartva kezdetben csökkent, majd a termeléskorlátozások adatainak köszönhetően ismét emelkedett. A Brent ára az európai kereskedési idő végén 0,56 százalékkal állt magasabban hordónként 43,34 dolláron, a WTI pedig 0,34 százalékkal 40,77 dollárra emelkedett. Az olajárak emelkedését egyaránt támogatja az amerikai nyersolajkészletek vártnál nagyobb múlt heti csökkenése, valamint az OPEC+ termeléscsökkentés melletti elkötelezettsége.

Az eurót 0,11 százalékkal gyengébben, 1,1295 dolláron jegyzik, az arany spot ára 0,58 százalékkal unciánként 1794,52 dollárra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!