Az FTSE EuroFirst 300 index 0,06 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index pedig 0,08 százalékkal zárt magasabban, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,40 százalékkal emelkedett 14 éves csúcs közelébe.

Londonban 0,12 százalékkal zárt alacsonyabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,05 százalékkal csökkent. Párizsban 0,38 százalék emelkedést ért el a CAC-40 index és tíz heti csúcsot ért el. A milánói tőzsde 0,01 százalékos, a madridi 0,37 százalékos indexcsökkenéssel fejezte be a pénteki kereskedést.

Ahol csökkentek az indexek, az elsősorban az Apple és az Amazon várakozáson aluli eredménye alapján lefelé indult technológiai ágazatoknak volt tulajdonítható. A Daimler részvénye viszont emelkedett, miután a Mercedes chiphiány miatti csökkenő eladásai ellenére is növelte nyereségét - írta az MTI.

Az euróövezeti infláció a vártnál nagyobb mértékben 13 éves csúcsra emelkedett, a pénteken publikált európai GDP adatok pedig vegyesen alakultak. A francia és az olasz növekedés pozitív, a német és a spanyol pedig negatív meglepetést okozott elemzői körökben.

Az olajár lefelé korrigált pénteken, de így is több éves csúcs közelében jár. A Brent három éves, a WTI hétéves csúcsot döntött a héten. A hónap folyamán mintegy tíz százalékos volt az olajár emelkedése. Év eleji áránál a WTI 71 százalékkal, a Brent 67 százalékkal áll magasabban.

Az európai piacok zárásakor a Brent 0,07 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben 84,26 dolláron hordónként, a WTI ára pedig 0,35 százalékkal csökkent 82,52 dollárra hordónként.

Az arany spot ára 1,16 százalékkal unciánként 1777,76 dollárra csökkent, egy heti mélypontra, az eurót 1,04 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1561 dolláron.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!