Emelkedéssel reagáltak a Samsung és különböző érdekeltségeinek árfolyama a szomorú hétvégi hírre, amely szerint meghalt a vállalatcsoport 78 éves elnöke, Li Kun Hi. A Reuters beszámolója szerint a piacon ugyanis találgatás indult meg arról, hogy mi lehet a cég sorsa, amelyben családja várhatóan fenn akarja majd tartani a kontrollt.

Elemzők szerint viszont a hatalmas örökség miatt - a vagyon nagysága elérheti a 16 milliárd dollárt - az örökösöknek hatalmas összegű örökösödési adót kell majd fizetniük. Csak a nyilvánosan, tőzsdén jegyzett részvények után fizetendő adó összege elérheti a 10 billió koreai vont, ami 8,9 milliárd dollárnak felel meg. Ennek magyarázata a The Korean Herald szerint az, hogy a koreai trösztellenes és örökösödési szabályok szerint az örökösöknek 60 százalékos örökösödési adót kell fizetniük, s ebből mindössze 3 százaléknyi kedvezményt kérhetnek.

A csoport holdingcége, a Samsung C&T árfolyama 13,5 százalékkal zárt hétfőn magasabban, a Samsung Life Insurancé 3,8 százalékkal a Samsung SDS-é is emelkedett. A csoport koronagyémántja, a Samsung Electronics 0,3 százalékkal ment feljebb. Az elhunyt részesedése a holdingcégben 17 százalékos volt, az életbiztosítási cégben pedig 20 százalék körüli.

A hírügynökség által megkérdezett elemzők szerint az adó kifizetése miatt mindenképpen várható a holdingcég esetében, hogy növeli az osztalékát, de az is elképzelhető, hogy az örökösök egyes részesedések eladására kényszerülnek majd. Lee egy szívrohamot követően 2014-ben került kórházba, azóta a csoport lázasan átalakításokat, hajtott végre illetve részesedéseket adott el azért, hogy az elhunyt fia, a legfőbb örökösnek tartott Jay Y. Lee uralmát megerősítse a cégekben.

A befektetők már régóta úgy vélik, hogy Lee halálakor további változtatások lesznek, s erősíteni szeretnék például a Samsung C&T irányítási szerepét a Samsung Electronics-ban, akár a meglévő részesedés növelésével is. Ugyanakkor elemzői emlékeztetnek, jelenleg elég nehéz megmondani, hogy a Samsung mikor állhat elő átalakítási terveivel, tekintve, hogy az örökös ellen jelenleg is jogi eljárások folynak. Az egyik feltételezett csalás és részvényárfolyam manipuláció miatt, a másik pedig abban a vesztegetési botrányban játszott szerepe miatt, amely végül a korábbi dél-koreai elnök,  Park Gun Hje lemondásához vezetett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!