Tőzsdei menekülés Amerikában

Igen jelentős árfolyamesés bontakozott ki a tőzsdéken az amerikai választásokat követően. A legtöbb tőzsdei kommentár a költségvetési szakadéktól és a várható adóemelésektől való félelmeket emelik ki, mint az esés legfontosabb mozgatórugói, a Bespoke Investment összeállítása azonban más üzenetet is küld. Az utóbbi harminc évben a választás után jellemzően eséssel reagáltak a részvényindexek, bár a mostani az elmúlt nyolcvan év legmeredekebb lejtmeneteinek sorába is beleillik.
portfolio.hu, 2012. november 7. szerda, 19:23
Fotó: Napi.hu

Obama elnökválasztási győzelmét kezdetben pozitívan fogadták a piacok, azonban a jókedv igen hamar elillant. Az S&P 500, korrigálva a tegnapi óvatos hegymenetet, 2,4 százalékkal esett, a Dow Jones index esetében pedig még a 200 napos mozgóátlag alá is benézett a kurzus. A befektetők az Obamától várható adóemelések és a költségvetési szakadék teremtette bizonytalanság miatt ijedhettek meg, miközben a Bespoke Investment adatai szerint a választásokat követően nem is annyira példa nélküliek a tőzsdei lejtmenetek.

Az utóbbi hét amerikai választásból eddig öt esetben fordult elő, hogy az eredmények másnapján csökkenéssel zárt a tőzsde. Átlagosan 0,9 százalékos lejtmenetet lehetett megfigyelni az S&P 500 piacán, bár a legutóbbi választás alkalmával (amikor Obama vette át a kormányrudat) még a mostanit is meghaladó, 5,27 százalékos esés bontakozott ki.

Persze a mai 2,4 százalékos lemorzsolódás sem lebecsülendő, hiszen az utóbbi nyolcvan év adatai szerint ennél csak három esetben fordult elő, hogy érdemben rosszabb teljesítményt mutatott a részvénypiac (ebből egyébként egy eset a legutóbbi Obama győzelemhez köthető).

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RealMan, 2012.11.08 12:12

@na4:
A nagytőke le akarta cserélni őt, de megbuktak, nem számoltak a sikeres agymosással....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2012.11.08 07:02

Obama csak a választóit tudta átverni, a befektetőket nem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html