Több kedvező gyorsjelentésnek köszönhetően a hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as index 0,30 százalékos pluszban, 486,74 ponton zárt, ami újabb történelmi csúcsot jelent. Már a hatodik egymást követő héten zárt emelkedéssel, és zsinórban a harmadik napon fejezte be rekordszinten a kereskedést az index. Jóllehet a meredeken emelkedő amerikai és kínai infláció láttán romlott a kockázatvállalási kedv a héten, az európai piacok még mindig emelkedni tudtak.

Közgazdászok arra számítanak, hogy az euróövezeti infláció jövőre is túllő az Európai Központi Bank 2 százalékos célszámán. Bár a fogyasztói árak emelkedésének éves üteme a múlt hónapban meghaladta a 4 százalékot, az euróövezeti jegybank más nagy központi bankoktól eltérően továbbra is ellenáll a monetáris politika szigorítását javasló felhívásoknak.

A héten a vállalati gyorsjelentések voltak az árfolyammozgások egyik fő meghatározó tényezői. Pénteken az AstraZeneca, a Richemont, a Deutsche Wohnen és a Deutsche Telekom tette közzé harmadik negyedéves beszámolóját.

A Richemont svájci luxusipari vállalat 10,8 százalékkal, a Deutsche Wohnen német lakásüzemeltető magánvállalat 1,21 százalékkal, a Deutsche Telekom német távközlési vállalat 2,00 százalékkal drágult a vártnál jobb eredményeknek köszönhetően. Az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyártó árfolyama viszont 6,81 százalékkal zuhant a vártnál rosszabb adatok miatt.

A londoni FTSE-100 mutató 0,49 százalékos, a madridi IBEX-35 index pedig 0,13 százalékos mínuszban, míg a frankfurti DAX-index 0,07 százalékos, a párizsi CAC-40 index 0,45 százalékos, a milánói FTSE MIB pedig 0,36 százalékos pluszban fejezte be a napot. A páneurópai indexek közül az FTSE Eurofirst 300 index 0,29 százalékkal, míg az euróövezeti gyűjtőindexek közül az EuroStoxx50 0,28 százalékkal emelkedett.

Az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,45 százalékos, az S&P 500-as index 0,64 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,82 százalékos pluszban állt. A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken.

Este fél hat után a januári határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,28 százalékos mínuszban, 82,64 dolláron, a decemberi szállítású WTI pedig 0,11 százalékos veszteségben, 81,50 dolláron forgott. Az arany unciánkénti ára az azonnali jegyzésekben 0,09 százalékkal 1863,23 dollárra, decemberi szállításra pedig 0,01 százalékkal 1864,00 dollárra emelkedett a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1448 dollárt adtak, 0,02 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!