Bill Gross szerint a 10 éves német államkötvények shortolása olyan kereskedési ötlet lehet, ami egy-két éven belül 10-15 százalékos hozamot is biztosíthat. Ez egy olyan pozíció, ami a kötvények alacsony kamata miatt szinte nem kerül semmibe, ugyanakkor egy-két éves időtávon belül meghozhatja a 10-15 százalékos nyereséget - mondta a szakértő tegnap a CNBC-nek.

A nap folyamán korábban egy Twitter bejegyzésében úgy fogalmazott, a 10 éves német kötvények shortolása olyan lehetőség, ami az életben egyszer adódik, akárcsak a font shortolása volt 1993 előtt. Az egyetlen kérdés az időzítés, na meg persze az ECB kvantitatív lazítási programja.

Gross a televízióban elmondta, az egyik alapjuk már nyitott pozíciót erre, de szerinte a kockázat alacsony a várható hozamhoz képest, s a pozíció tőkeáttétellel még többet hozhat.

A hosszú német kötvények és amerikai társaik közötti hozamkülönbség jelenleg 200 bázispont, s ez várhatóan szűkülni fog. Ha valaki ezt tőkeáttétellel játssza meg, akkor nagyot kaszálhat. Ha nem is akkorát, mint Soros és Druckenmiller, de ahhoz közelit. Gross itt a két neves hedge fund vezérre utalt, akik hatalmasat kerestek az angol font esésére játszva a 90-es évek elején.

A 10 éves bund árfolyama
Kép: Alfatrader

 

A német 10 éves kötvények hozama az elmúlt időszakban újabb mélypontra süllyedt, miután az ECB megkezdte kötvényvásárlási programját, amelynek során havi 60 milliárd eurót szándékoznak erre a célra elkölteni 2016 szeptemberéig. Hozamuk április 17-én fél százalék alá süllyedt, miközben az amerikai 10 éves hozam 1,92 százalékon járt.

Meg kell jegyezni, hogy Gross nyilatkozta ellenére olyan, hogy tuti tipp nem létezik. Sokan ugyanis az akkor életben lévő árfolyamküszöb miatt szintén alacsony kockázattal, ugyanakkor magas hozammal kecsegtető pozíciónak gondolták a svájci frank shortolását az euróval szemben, s hatalmas veszteségek keletkeztek a tőkeáttételek miatt a pozíciókon, amikor az árfolyamküszöb eltörlésre került

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!