Hatalmas forgalom volt pénteken a német részvénypiacon, és hétfőn a remélt görög megoldás hírére óriásit emelkedtek a részvényárfolyamok a Deutsche Börsén. Azonban - ha csak a DAX csupasz grafikonját vesszük szemügyre - nem jött el az ok az örömre, ahhoz több kellene, hogy az április óta tartó masszív korrekció végéről beszéljünk.

Ennek oka egyszerű, a technikai elemzés egyik alapvető módszere az árfolyamokban kialakult trendek követésére a trendirányú mozgások és korrekciók által kialakított csúcsok és mélypontok követése.

Azt, hogy az árfolyam áttör-e egy korábbi csúcsot vagy mélypontot, vagy csak átszúr rajta napközben és visszafordul, többfajta szűrővel mérik a klasszikus iskola követői. Van, aki akkor vesz egy egy szintet áttörtnek, ha 3 százalékkal meghaladja a korábbi ellenállás, csúcs értékét, van aki a volatilitást veszi alapul, ennek egyik száma az ATR mutató (rendszerint alapból a 14 naposat használják sokan).

DAX alapú CFD
Kép: Alfatrader

Jól látszik, hogy az áprilisban megindult korrekció során nem sikerült újabb, magasabb lokális csúcsot kialakítania a DAX indexnek. Bár volt rá már próbálkozása, azonban sem a május közepi, sem az elmúlt napokban tapasztalt emelkedés során nem sikerült az indexnek kellő mértékben áttörnie korábbi csúcsát.

Ahhoz, hogy ez megtörténjen, figyelembe véve a piac volatilitását 11 700 pont feletti DAX indexértéket kellett volna látnunk, s konzervatívan nézve addig minden emelkedés csak a short pozíciókat felvevők kirázására jó, de arra nem, hogy az emelkedés tartós megindulásáról lehessen beszélni. Ez tegnapelőtt majdnem megvolt, de csak majdnem.

Az egyelőre a negatív összképet erősíti, hogy a 30 DAX részvény grafikonjainak átlapozgatása során alig néhánnyal lehetett találkozni, amelynek sikerült volna ez a produkció (osztalékokkal korrigálva). Ilyen volt a kevéssé likvid Deutsche Post, a Deutsche Börse (egy ma reggeli felszúrás erejéig, amit akár ignorálni is lehet) és néhány önálló életet élő papír, mint például az új csúcsokra futó Lanxess. Azonban ez még kevés ahhoz, hogy igazi fordulatról lehessen beszélni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!