Ugrásra készen a forint - fordulat érik a devizapiacon

Vihar előtti csendben várták a negyedéves zárást a legfontosabb devizapárok, és bár április első hetében − a húsvét előtti alacsony likviditás miatt − nagy mozgás még nem várható, a későbbiekben kialakulhatnak új trendek, aminek hatására a forintpiacon is hamarosan fordulat bontakozhat ki. Ennek iránya egyfelől a nemzetközi mozgásoktól függ, de elemzők szerint ennél is fontosabb, hogy akár napokon belül tisztább kép tárulhat elénk az IMF hitellel kapcsolatban, ami a mostani szűk 290-295-ös sávból valamelyik irányba biztosan kimozdítja a devizapárt.
Gerőcs Tamás, 2012. április 4. szerda, 13:15
Fotó: Napi.hu

Az első negyedévben alapvetően nem a fundamentumok, hanem külső tényezők, így például a jegybanki akciók mozgatták meg a fontosabb árfolyamokat. A három hónap egyértelmű felülteljesítője az euró volt, amelyet az ECB akciói miatti optimizmus a március közepi 1,3486-os lokális csúcsáig repített - ez több mint 3 százalékos felülértékelődés a dollárral szemben januárhoz képest -, ám az erősnek bizonyuló 1,35-ös ellenállást egyszer sem sikerült áttörni. Ráadásul a negyedév végére a befektetők körében egyértelműen az a nézet alakult ki, hogy az ezermilliárd eurós nagyságrendű két LTRO-programmal minden puskaporát ellőtte az ECB, ezért itt a második negyedévben kivárásra kényszerülhet a jegybank, sőt rosszabb esetben akár az inflációs veszély irányába is eltolódhat a hangsúly.

Március közepe óta az 1,325 és az 1,34 közötti szűk sávban ragadt az euró dollárkurzusa, és nagy kérdés, hogy melyik irányban lesz kitörés. Mivel a fundamentumok alapvetően nem indokolták az euró első negyedéves teljesítményét, néhány fajsúlyos szereplő - elsősorban ázsiai jegybankok - halkan euróleépítésbe kezdtek. Egyes piaci szereplők szerint emiatt nem sikerült áttörni az 1,35-öt sem. További kockázatot jelent a Görögországban hamarosan megtartandó választás, valamint a spanyol államháztartásra összpontosuló figyelem, ezért a piaci vélemények egy része lefelé történő kitörésre számít már a második negyedévben. Ez esetben már biztosan sérülne az 1,329-es száznapos mozgóátlag is, így az 1,32-es támasz tesztelése várható.

1,15 vagy 1,38?

Hasonló következtetésre jutott a Citi egyik elemzője friss piaci kommentárjában, ám hangsúlyozta, nagy letörésre nem érdemes számítani - még akkor sem, ha az ECB lényegesen kevésbé lesz aktív a második negyedévben, mint a megelőzőben -, mivel már most is rengeteg a short pozíció az euró−dollár keresztárfolyamban; ezek kizáródásával lassulhat a lejtmenet. Némileg eltérő véleményt a Morgan Stanley fogalmazott meg még a negyedév vége előtt, ők fölfelé történő kitörésre és az 1,35-ös ellenállás tesztelésére számítottak a március−áprilisi periódusban, amihez muníciót nem az ECB, hanem a helyette aktivizálódó Fed adhat. Hosszú távon azonban a Morgan Stanley előrejelzése az euró gyengülésére számít, az év végére 1,15-1,19 közé várja az árfolyamot.

Yahoo Finance

Ezzel ellentétes álláspontot fogalmazott meg Buró Szilárd, az Equilor Befektetési Zrt. devizapiaci szakértője, aki szerint bár hosszabb ideje beszorult egy viszonylag szűk sávba az euró/dollár árfolyama, rövidtávon folytatódni fog az euró optimizmus és a kritikus 1,34-es ellenállás áttörésével az árfolyam emelkedése még inkább felgyorsulhat, amivel - Buró szerint - akár az 1,38-as cél is elérhetővé válik.

A forint szempontjából sem mindegy

A nemzetközi mozgásokra érzékeny forint szempontjából nem mindegy melyik forgatókönyv lesz érvényes, egyelőre horgonyzás figyelhető meg a hazai devizapiacon is, és bár az itteni hírek kisebb hullámokat tudnak verni, alapvetően a 290-295-ös sávból eddig nem lépett ki az euróval szembeni kurzus.

Yahoo Finance

A befektetők egyértelműen jelzést várnak a nemzetközi hitelezőktől, addig pedig csak óvatosan vásárolnak be a hazai eszközökből. Buró Szilárd úgy látja, hogy a korábbi sötét felhők között beszivárgott a napfény, vagyis néhányan már optimistábban látják a forint és az ország jövőjét. Ezt igazolja az újabb és újabb rekordokat döntögető külföldi kézben lévő állampapír állomány, aminek hatására az Equilor úgy gondolja, hogy egy-egy felszúrás után a forint megnyugodhat, és ha még az IMF megállapodás is létrejönne, akkor a 280-as szint sem tűnik irreálisnak, hozzátéve, hogy 300 forint felett mindenképpen érdemes eladni az eurót.

Fókuszban a Fed

Visszatérve a nemzetközi vizekre: az biztos, hogy a második negyedéves fókuszban az amerikai jegybank jelzése vagy esetleges lépése állhat. Júniusban ugyanis kifut a még szeptemberben indított csavarás hadművelet (Operation Twist), aminek keretében rövid állampapírjait hosszúakra váltja a jegybank, hogy ezzel szorítsa le a hosszú oldali hozamokat. Piaci várakozások szerint azonban valami új bejelentésre is készülődik: ez vagy a program folytatásáról, vagy esetleg egy újabb kötvényvásárlási program (QE3) indításáról szólhat, ami biztosan megmozgatná a dollárt, bár a Fed márciusi jegyzőkönyve azt a jelzést adta, hogy most még nem lesz QE3.

A japán jent is jegybanki intervenciók mozgatták meg az év első három hónapjában, ahol viszont rég látott gyengülés volt jellemző. Ez többek között olyan pozitív mellékhatásokkal járt, mint a Nikkei 225 index 20 százalékos negyedéves emelkedése. A dollár−jen a január végi 76,2-ről indult meg meredeken fölfelé, hogy elérje 84,2-es február végi csúcsát, ám ezt követően szintén szűk sávba szorult.

Yahoo Finance

Jelenleg háromheti csúcson: 81,5−82 környékén kereskednek a devizapárral, ahova szintén short pozíciók zárása lökte vissza a jent, de mint azt ázsiai kereskedők a Reutersnek megjegyezték, a nagy távol-keleti befektetési alapok most zárják majd pénzügyi évüket, ezt követően vásárolnak be hagyományosan nagy tételben külföldi eszközökből (elsősorban dollárból). Vagyis a második negyedévben a dollár−jennek még van tere fölfelé, előrejelzések szerint a 86-os szint közeléig tarthat a nyomás, 80−81 körüli stop loss szintek mellett. Buró szerint is a mostani fordulat inkább csak korrekció lehetett és a 80-as szint közelében újra érdemes dollárt venni a japán jennel szemben.

Lemondhatunk a frankgyengülésről?

Az első negyedévben tehát − részben az olcsó jegybanki pénznek köszönhetően − a kockázatosabb devizák felé mozdultak el a befektetők, ami erősítette az eurót és gyengítette a dollárt és a jent. Ráadásul a dollár gyengülése éreztette hatását a nyersanyag- és a nemesfémpiacokon is, ami a későbbiekben ismét a menedék devizáknak, így a jennek, dollárnak és a svájci franknak kedvezhet. A folyamat már most is részben zajlik például a frank piacán, ahol az év eleji 1,22 közeléből vészesen közel került a svájci jegybank által figyelt 1,20-as szintig az euró−frank, vagyis ott áll a jegybank és ebben változás nem várható, de ez nem biztos, hogy elriasztja a menedékdevizakát kereső befektetőket, vagyis az árfolyam hosszabb távon leragadhat ennél a szintnél - véli az Equilor szakembere.

Yahoo Finance

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

melos, 2012.04.05 21:31

@melos: aztán a jan. elejétől febr közepéig tartó rally kb. 1,5hónapig tartott. ha febr. végétől nézed, lassan megint lemegy 1,5 hónap..., ha ez korrekció, akkor furcsa azért hogy tovább tart, mint az azt indító rally ;-)))...és volt azért olyan tétel, amitől sokan forinterősödést, és eurógyengülést vártak (LTRO), és inkább a fordítottja valósul meg... (!)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2012.04.05 21:26

@melos: "minden mozdult a szélrózsa minden irányába, remekül lehetett lovagolni a KÁOSZ hullámain, király volt :-))"

majdnem 2008-2009es feelingem volt. :-))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2012.04.05 21:25

@megalodon:

"ha az árfolyam nem emelkedik 325 fölé hanem valahol kifullad a jelenlegi korrekció" azért az nem valószínű, mindazonáltal asszem a végtörlesztéskor 280 körül volt, oda azért szerintem IMF megállapodás nélkül nem megy vissza.

Azért a tavalyi 2. félév függetlenül az év eleji rallytól azért kemény nyomott és sebet hagyott a régión úgy általában, és azért nálunk úgy néz ki a stagfláció közepén azért bent állunk, szóval azért 280 hoz valami pluszt itthon is hozni kell, ami viszont most így nem látszik.

A végtörlesztés azért nem volt olcsó, szóval jó vége a sztorinak lecsengett, de nem volt olcsó, sem a pénzpiacnak, sem nekünk, és talán még le sem zárult teljesen. (valami volt hogy a labanc anyabankok EU bírósághoz fordulnak, szerintem azt meg is nyerik, ha még tartják, és akkor megint borulunk).

Sz'al azért a végtörlesztés előtti szinttől szerintem messze vagyunk, ha az volt a 280. akkor ahhoz valami nagyon komoly plusz kell még.

Addig meg jó ez a csendes stagflációs rohadás. nem pánikszerű a HUF gyengülés , csendes rohadásos, szép apró lépcsőnként... jó ez így, ha pánikszerű lenne, mindjárt megjelennének a keselyűk, hogy olcsón bevásároljanak. így viszont senki nem mer belevenni HUF ba...nekem úgy tűnik, követi mindenki szépen lassan ezt a csendes rohadást, ami mindenkinek megfelel :-D.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2012.04.05 21:16

@Borisz1106: de csak azért, mert már nagyon régóta tötymörög ezen az 1,20x szinten. Nem nézem annyira napi szintten, de tippre kb. fél éve itt csücsülhet, úgy hogy közben megéltünk egy két medvepiaci rallyt, meg bikát és kvázi tapottat nem mozdult, belefagyott. És azért az EUR más markáns devizákhoz képest USD, stb. azért messze nem tötyörgött az elmúlt fél évben. a svájci frank meg mindenhova ment vele, mintha dróton rángatnák. Talán , de lehet hogy rosszul látom, az egyetlen kivétel az volt, amikor az EURUSD nagyon megindult lefele 1,30x köré, akkor tudott időnként megindulni az EURCHF aztán mindig visszacsapódott..de ez sem volt általános. pl. most sem érvényesül 1,305 körül szarakszik a dolcsi megint, aztán az EURCHF szintén beesett.

Azért ezt az 1,20000 at sem egyszerű szerintem tartani, pláne ilyen hosszan, úgyhogy én várnék amíg megindul. Olyan ez az EURCHF kicsit szerintem mint egy várostrom :-))), ha egyszer átszakad, akkor megindul a roham, de amíg állnak a falak, - és már régóta stabilan állnak - , addig én várnék, amíg az első sorban áttörik a falakat. :-))

most gondolj bele, aki fél éve beleállt 1,20x nél, az még most is ott van, az fél év alatt 0,00 %, szóval... khmmm... pedig azért volt mozgás, / jó mondjuk febr. közepe óta nem, de szeptembertől februárig pfff. mi volt, atomkirály volt, minden mozdult a szélrózsa minden irányába, remekül lehetett lovagolni a KÁOSZ hullámain, király volt :-))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2012.04.05 09:23

@melos: Neked az 1,215 a beszállási szinted, de én ott már ki is ugranék a poziból! :)) Vannak azért akik 1,22 vagy afölött ülnek benne (nem kevesen):) Azért az 1,2055 annyira nem magas szint ettől SNB nélkül is mehet (ahogyan utaltál is rá, hogy interveniálni lehet csak 1,22 fölött fognak) 1,22-ig az árfolyam :)
Én is dolgozom - nem vagyok mindig net közelben -, nincs forexem ezért "fizetem" a brókert, hogy szóljon ha valami "gebasz" van! :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html