Egyértelműen külön életet kezdett élni csütörtökön és pénteken a forint elszakadva a régiótól. Mindez jól mutatja, hogy egyedi magyar események alapján kezdett el gyengülni a forint árfolyama az euróval szemben - mondta a Napi Gazdaságnak Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank devizakereskedője. A magyar deviza két nap alatt mintegy 7 forintot gyengült, ami jelentős, főleg, ha azt is figyelembe vesszük, hogy közben a világban viszonylag jó hangulat uralkodott.

Ebben leginkább két tényező játszhatott szerepet, egyrészt a piaci szereplők felfigyeltek a gazdasági miniszter csütörtöki cikkében foglaltakra, ahol az árfolyammal kapcsolatban azon véleményének adott hangot, hogy hibás volt a korábbi erős forintárfolyamra alapozott infláció csökkentési igyekezet és ezt a piac úgy fordította le, hogy nem lenne Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ellenére egy gyengébb euró/forint árfolyam.

A magyar kormánynak nincs árfolyamcélja ...

A magyar kormánynak nincs árfolyamcélja - mondta a Reuters kérdésére Pleschinger Gyula. Az államtitkár szerint a gyenge forint jó az exportnak, de nagyobb terhet jelent a devizahiteleseknek és a költségvetésnek. Az interjú a forint elmúlt napokban mutatott gyengülésére adott reakciónak tűnhet, de igazából nincs eligazító hatása - nem is reagált rá az árfolyam - írta a Portfolio.hu.
Pleschinger a Reutersnek azt is elmondta, hogy a jegybank a következő elnök alatt megfontolhatná a vállalati kötvények vásárlását, a hiteltendereket indíthatna a kereskedelmi bankok számára, illetve államkötvényeket vásárolhatna az állampapírpiacon. Pleschinger a devizakötvény kibocsátásának időzítését nem kommentálta, de szerinte az év első 3-4 hónapja általában megfelelő a kibocsátásra. Egy tranzakcióban 2 milliárd eurónyi összegű értékesítésre lehet képes az ország - tette hozzá.

Ruzsonyi a mostani lejtmenet másik okát abban látja, hogy a piacon elkezdték árazni a márciusi változást a jegybank élén - erre a pozícióra a legvalószínűbb befutónak ugyanis  Matolcsyt tartja a piac. Megválasztása esetén pedig a többször emlegetett nem konvencionális eszközök bevetése a monetáris politikában is realitássá válhat, amennyiben valóban létrejön a kormány és az MNB között egy stratégiai megállapodás a gazdaság élénkítésére.

Csak óvatosan a célárfolyamokkal

Ugyanakkor azt, hogy ebben az árfolyammozgásban mennyire árazódnak be a márciusi változásokkal kapcsolatos várakozások, nagyon nehéz megmondani, és a célárfolyamokkal is érdemes óvatosnak lenni - jegyezte meg lapunk kérdésére Ruzsonyi, aki szerint az is elképzelhető, hogy újra 300 fölé kerül az euró. Ennek a szintnek az átlépése pedig könnyen megtörténhet, hiszen ez inkább pszichológiai szint, semmint a kereskedők által jobban figyelt technikai ellenállás. Mindezek ellenére Ruzsonyi mégis inkább egy kisebb korrekciót tart valószínűbbnek, amelyet megnyugtató kormányzati nyilatkozatok is elősegíthetnek.

A folyamatos és jelentős külföldi vételek miatt azonban nagyon nehéz célárakat megfogalmazni, csak a különböző technikai szintekre érdemes figyelni - véli Ötvös Mihály, a CIB szenior devizakereskedője. Ötvös szerint a jelentős forint gyengülésben az is szerepet játszott, hogy szerdán a lengyel jegybank bejelentette, véget ért a kamatvágási ciklusuk. Ez ugyanis erősítette a zlotyt és vele a forintot is, ami azt eredményezte, hogy sokan lezárták forint short pozícióikat, így "üresek lettek a külföldiek zsákjai, amiket újra tele lehetett pakolni csütörtökön és pénteken" - fogalmazott a szakember.

Újabb csapás közeleg?

A forint gyengülésével kapcsolatban szinte egyöntetű a piac véleménye: a Matolcsy György nyilatkozata okozta a magyar deviza vesszőfutását, de Ötvös személyes megítélése szerint a külföldi hírügynökségek anyagai is kicsit erősebbek voltak annál, mint amit a miniszter leírt. Ez azonban nem számított, a külföldiek folyamatosan vásárolták az eurót a forint ellenében csütörtök délutántól, és szinte minden esetben azonnal megvették a 60-70 filléres forint erősödéseket is.

Ötvös arra is felhívta a figyelmet, hogy bár csütörtökön a magyar állampapír-piaci hozamok még nem reagáltak a hirtelen forint gyengülésre, de már pénteken ott is érződött az elbizonytalanodás. Mindez pedig nem jelent túl sok jót, mert ha a magyar állampapírokat is elkezdik adni a külföldiek az újabb csapást jelenthet a forintnak. Ráadásul a magyar deviza szempontjából nem jött jókor az a hír sem, hogy az Európai Központi Bank arra utalt, hogy nem változtat egy ideig a kamatszinten. Erre ugyanis elindultak felfelé a német kötvényhozamok, az ennek eredményeként szűkülő különbségek pedig nem segítik a magyar eszközöket sem - mutatott rá Ötvös.

Pénteken egyébként már szinte minden devizával szemben vásárolták az eurót, a frank is jelentősen, az 1,215-ös szintig gyengült. Ennek volt köszönhető, hogy a frankkal szemben a forint gynegülése mérsékeltebb volt, azonban egy frank így is több mint 244 forintot ért, míg a dollár egysége 224 forintba került.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!