Újabb csapás közeleg a forintra?

Hét hónapos mélypontra gyengült a forint árfolyam pénteken, amivel a magyar deviza külön életet élt a világtól. Azt, hogy meddig mehet az árfolyam nagyon nehéz megmondani, mert a külföldiek folyamatosan veszik az eurót a forinttal szemben.
Deák Bálint, 2013. január 11. péntek, 16:27
Fotó: Napi.hu

Egyértelműen külön életet kezdett élni csütörtökön és pénteken a forint elszakadva a régiótól. Mindez jól mutatja, hogy egyedi magyar események alapján kezdett el gyengülni a forint árfolyama az euróval szemben - mondta a Napi Gazdaságnak Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank devizakereskedője. A magyar deviza két nap alatt mintegy 7 forintot gyengült, ami jelentős, főleg, ha azt is figyelembe vesszük, hogy közben a világban viszonylag jó hangulat uralkodott.

Ebben leginkább két tényező játszhatott szerepet, egyrészt a piaci szereplők felfigyeltek a gazdasági miniszter csütörtöki cikkében foglaltakra, ahol az árfolyammal kapcsolatban azon véleményének adott hangot, hogy hibás volt a korábbi erős forintárfolyamra alapozott infláció csökkentési igyekezet és ezt a piac úgy fordította le, hogy nem lenne Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ellenére egy gyengébb euró/forint árfolyam.

A forint nagyon hirtelen gyengült közel 7 forintot csütörtök reggeltől, és pénteken már hét hónapos mélyponton volt az árfolyama miután 297 fölé került az euróval szemben.

Ruzsonyi a mostani lejtmenet másik okát abban látja, hogy a piacon elkezdték árazni a márciusi változást a jegybank élén - erre a pozícióra a legvalószínűbb befutónak ugyanis  Matolcsyt tartja a piac. Megválasztása esetén pedig a többször emlegetett nem konvencionális eszközök bevetése a monetáris politikában is realitássá válhat, amennyiben valóban létrejön a kormány és az MNB között egy stratégiai megállapodás a gazdaság élénkítésére.

Csak óvatosan a célárfolyamokkal

Ugyanakkor azt, hogy ebben az árfolyammozgásban mennyire árazódnak be a márciusi változásokkal kapcsolatos várakozások, nagyon nehéz megmondani, és a célárfolyamokkal is érdemes óvatosnak lenni - jegyezte meg lapunk kérdésére Ruzsonyi, aki szerint az is elképzelhető, hogy újra 300 fölé kerül az euró. Ennek a szintnek az átlépése pedig könnyen megtörténhet, hiszen ez inkább pszichológiai szint, semmint a kereskedők által jobban figyelt technikai ellenállás. Mindezek ellenére Ruzsonyi mégis inkább egy kisebb korrekciót tart valószínűbbnek, amelyet megnyugtató kormányzati nyilatkozatok is elősegíthetnek.

A folyamatos és jelentős külföldi vételek miatt azonban nagyon nehéz célárakat megfogalmazni, csak a különböző technikai szintekre érdemes figyelni - véli Ötvös Mihály, a CIB szenior devizakereskedője. Ötvös szerint a jelentős forint gyengülésben az is szerepet játszott, hogy szerdán a lengyel jegybank bejelentette, véget ért a kamatvágási ciklusuk. Ez ugyanis erősítette a zlotyt és vele a forintot is, ami azt eredményezte, hogy sokan lezárták forint short pozícióikat, így "üresek lettek a külföldiek zsákjai, amiket újra tele lehetett pakolni csütörtökön és pénteken" - fogalmazott a szakember.

Újabb csapás közeleg?

A forint gyengülésével kapcsolatban szinte egyöntetű a piac véleménye: a Matolcsy György nyilatkozata okozta a magyar deviza vesszőfutását, de Ötvös személyes megítélése szerint a külföldi hírügynökségek anyagai is kicsit erősebbek voltak annál, mint amit a miniszter leírt. Ez azonban nem számított, a külföldiek folyamatosan vásárolták az eurót a forint ellenében csütörtök délutántól, és szinte minden esetben azonnal megvették a 60-70 filléres forint erősödéseket is.

Ötvös arra is felhívta a figyelmet, hogy bár csütörtökön a magyar állampapír-piaci hozamok még nem reagáltak a hirtelen forint gyengülésre, de már pénteken ott is érződött az elbizonytalanodás. Mindez pedig nem jelent túl sok jót, mert ha a magyar állampapírokat is elkezdik adni a külföldiek az újabb csapást jelenthet a forintnak. Ráadásul a magyar deviza szempontjából nem jött jókor az a hír sem, hogy az Európai Központi Bank arra utalt, hogy nem változtat egy ideig a kamatszinten. Erre ugyanis elindultak felfelé a német kötvényhozamok, az ennek eredményeként szűkülő különbségek pedig nem segítik a magyar eszközöket sem - mutatott rá Ötvös.

Pénteken egyébként már szinte minden devizával szemben vásárolták az eurót, a frank is jelentősen, az 1,215-ös szintig gyengült. Ennek volt köszönhető, hogy a frankkal szemben a forint gynegülése mérsékeltebb volt, azonban egy frank így is több mint 244 forintot ért, míg a dollár egysége 224 forintba került.

A magyar kormánynak nincs árfolyamcélja ...
A magyar kormánynak nincs árfolyamcélja - mondta a Reuters kérdésére Pleschinger Gyula. Az államtitkár szerint a gyenge forint jó az exportnak, de nagyobb terhet jelent a devizahiteleseknek és a költségvetésnek. Az interjú a forint elmúlt napokban mutatott gyengülésére adott reakciónak tűnhet, de igazából nincs eligazító hatása - nem is reagált rá az árfolyam - írta a Portfolio.hu.
Pleschinger a Reutersnek azt is elmondta, hogy a jegybank a következő elnök alatt megfontolhatná a vállalati kötvények vásárlását, a hiteltendereket indíthatna a kereskedelmi bankok számára, illetve államkötvényeket vásárolhatna az állampapírpiacon. Pleschinger a devizakötvény kibocsátásának időzítését nem kommentálta, de szerinte az év első 3-4 hónapja általában megfelelő a kibocsátásra. Egy tranzakcióban 2 milliárd eurónyi összegű értékesítésre lehet képes az ország - tette hozzá.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya2, 2013.01.12 16:09

@troll: Ha az eurozonaba be akarunk kerülni, akkor majd 2 évig egy +-2,5%-os sávban (összesen 5%) kell majd maradnunk.

Különben miért is dumálnak fidesznyik dilettánsok, ha megszólalásukra akár 2% forintgyengülés is lehet?!

S mint ahogy más is rámutatott, már minimum 25%-os gyengülés volt 2012 tavaszáig, amióta kicsit beragadtunk egy bizonyos árfolyam környékére...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

WASP, 2013.01.12 15:44

@WASP:
300 felett persze újragondolom..., de sztem csak átmeneti lesz a felszúrás, mindenesetre profit már a zsebben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

WASP, 2013.01.12 15:40

Nem nyafogni kell, hanem shortba kell lépni ! Ez egy ilyen világ: egyszer fent, egyszer meg lent. Most eljött az idő, a decemberi longból átültem shortba, stop beállítva szépen !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ingyen, 2013.01.12 13:38

@meszi9:

ez kb annyi, mintha azt mondtad volna, hogy minden eső után egyszer kisüt a nap. bölcs ember vagy. én is tudok ilyet: ma van a holnap tegnapja.

csak ugye az nem mindegy, milyen az éghajlat. évi csapadékmennyiség, napsütéses órák száma, stb. ettől függ, hol hogyan lehet élni ugyebár. stabilizálódhat a ft mondjuk egy 320-340-es sávban is, és akkor mindenki gyakorlatilag a pénzecskéje 10-15%-át elbukta, a fizujából szintén, hiszen ennyivel drágul az összes import termék, az energia, a benzin fennragad mondjuk 440 körül, stb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

meszi9, 2013.01.12 10:37

Az, hogy a forint szabályos SHORT-trendben mozog, most tisztán látszik. Az összes olyan ellenállás, amely elesik, azonnal támaszként szolgál. Hogy hol tetőzik, erre még jóslatot sem lehetne tenni. Mivel már nincs rögzített árfolyam rendszer, ezért intervenció sem várható. Nem lesz szint tartás, de ennek ellenére verbális kinyilatkozás biztos elhangzik majd a kormánytagok részéről, hogy melyik sáv lehet az amely a kormány részéről elfogadható lenne. Persze ott azért nem fog megállni a gyengülés, hanem az akkori sávtetőtől számítva 10-15 forinttal. Majd ezután ismét long-ba kapcsol az árfolyam.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html