Az elkerülhetetlen technikai korrekcióról szóló találgatások hetek óta beszédtémát jelentenek befektetői körökben, különösen, hogy a rally májusban újabb lendületet vett az amerikai részvénypiacon - írja összefoglaló elemzésében a Reuters. Az S&P 500-as index májusban 4,4 százalékkal emelkedett.

Nincsenek különösebb technikai szintek jelenleg, amelyek befolyásolnák a befektetői döntéseket. A momentum erős, s ennek meglovagolása lehet ezen a ponton fontos a befektetők számára - mondta a hírügynökségnek Cam Albrigt, a Wilmington Trust Investment Advisors eszközallokációért felelős igazgatója.

Ez nem lufi?

Az S&P 500-as index alig két hete lépte át az 1600 pontos szintet, s most már alig 40 pontnyira van az 1700 pontos szinttől. Ahogy az emelkedés folytatódik, egyre többen hiszik el, hogy ezúttal nem részvénypiaci buborékkal állunk szemben, hanem egy új bikapiac kezdetén járunk. Mások szerint viszont óvatosságra int, hogy az emelkedést nem az erős fundamentumok, az amerikai gazdaság jó teljesítménye, vagy a kiváló céges eredmények, hanem a laza monetáris politika táplálja - írja a Reuters.

Az amerikai gyorsjelentési szezon a vége felé jár, így a héten a befektetők figyelme ismét a Federal Reserve felé fordulhat. Ben Bernanke Fed elnök szerdán tart beszédet a kongresszus gazdasági bizottsága előtt. Szintén ezen a napon lát napvilágot a legutóbbi Fed ülés jegyzőkönyve.

Nincs többé félelem

Az indexek emelkedésével párhuzamosan egyre több jel utal arra, hogy a befektetők nem is félnek egy esetleges áreséstől. A múlt héten a Credit Suisse félelem barométere hatalmasat zuhant, s az egyéves mélypontot jelentő 21,73 pontos szintre érkezett. Az index azt méri, hogy a befektetők mennyit hajlandóak fizetni az áresés ellen biztosító opciókért az S&P 500-as index vonatkozásában.

Nagyon furcsa látni, hogy ilyen magas árfolyamok mellett milyen kevés, opcióárazáson alapuló indikátor jelzi azt, hogy a befektetők visszaesésre számítanának - mondta Randy Frederick, a Charles Schwab ügyvezető igazgatója a hírügynökségnek.

Hasonló képet mutat a CBOE VIX indexe is, amely a múlt héten további egy százalékkal csökkent. Úgy tűnik, ha jönne is egy-két százalékos visszaesés, azt csak jó vételi lehetőségként értelmeznék a befektetők - tette hozzá Frederick.

Mire érdemes figyelni?

A héten esedékes makroadatok közül szerdán az áprilisi használt lakás, csütörtökön az újlakás eladások lesznek fontosak. Pénteken a tartós fogyasztási cikkek április rendelésállományának alakulása érdemel figyelmet. A gyorsjelentési szezonból a fontosabb cégek közül a kiskereskedelemben érdekelt Home Depot, a Best Buy Co. és a Lowe eredményire lehet majd érdemes figyelni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!