A kínai tőzsdemutatók a pozitív tartományban kezdték a hetet annak ellenére, hogy a hét végén a pekingi jegybank első embere komoly figyelmeztetést fogalmazott meg a vállalati adósságokkal kapcsolatban - jelentette a Financial Times (FT). A túl magasra szökött hitelállomány már a gazdaság egészét veszélyezteti - mondta Csou Hsziao-csuan bankelnök.

Az FT becslése szerint a vállalatok tartozásai elérték a GDP 160 százalékát. Úgy tűnik, Kína meghatározott gazdasági szektorokban megkezdte a vállalati hitelek lefaragásának újabb körét, ami látva az elszállt adósságokat igen bölcs döntés - értékelte a bankelnök nyilatkozatát Csou Hao, a Commerzbank elemzője.

A pekingi vezetés vélhetően felismerte, hogy nem okos dolog életben tartani a gazdaságban az elszaporodott zombi vállalatokat. Ezek behajthatatlan hiteleikkel súlyos torzulásokat okoznak a pénzügyi szektorban, emellett morális problémát vet fel az, hogy a kormány újra és újra kénytelen megmenteni őket az adófizetők pénzéből.

Ötéves terv

A kínai törvényhozás a múlt héten tartotta ülésén, amelyen a kormány tájékoztatta a képviselőket, hogy a 2016-tól 2020-ig tartó ötéves tervben évi 6,5 százalékos növekedést tűzött célul az ország elé. (Tavaly 6,9 százalékkal bővült a kínai gazdaság.) A Nomura elemzői szerint még a szerényebb tempó tartása is nehézségekbe ütközhet.

Az a cél, hogy a gazdaság hajtóerejét áthelyezzék az ipari exportról a belső fogyasztásra és a szolgáltatásokra az átmenet időszakában le fogja fékezni a befektetések növekedését a GDP tempója alá. Ezt a kormány agresszív gazdaságösztönöző politikája ellensúlyozhatná, ám a Nomura szakértői kételkednek abban, hogy Peking erre készülne.

Kína fel, mások le

A jegybankelnök határozott figyelmeztetése ellenére hétfőn két százalékkal nőtt a Shanghai Composite tőzsdeindex, míg párja, a Shenzen Composite 1,9 százalékkal ment feljebb. A két mutató ezzel 14,8, illetve 18,8 százalékra mérsékelte az elmúlt egy évben elszenvedett vesztéségét. A hongkongi Hang Seng index 0,2 százalékkal araszolt feljebb.

A japán tőzsdék ünnep miatt zárva tartanak hétfőn, az ausztrál S&P/ASX-200 index és a koreai Kospi 0,3-0,3 százalékkal csökkent, a tajvani Taiex 0,1 százalékkal morzsolódott le. A jen hajszálnyit erősödött a dollárral szemben.

Emelkedő pálya

Az olaj árának az elmúlt hetek áremelkedést váró hangulata ad továbbra is hátszelet. A befektetők úgy vélik, hogy a nagy olajexportőrök befagyaszthatják kitermelésüket. A hét kezdete ugyan a londoni Brent és az észak-amerikai WTI piacán is kicsi árcsökkenést hozott, de az előbbi például ennek ellenére négyhetes hegymeneten van túl. A Brent hordójáért majdnem 41 dollárt, a WTI-ért közel 39 dollárt kellett adni hétfőn délelőtt.

A magánkézben lévő MNI kutatóintézet kínai üzleti bizalmi indexe lényegében semleges hangulatot jelez. A mutató márciusi értéke 49,9 pont volt, ami alig érezhetően van az optimizmust a pesszimizmustól elválasztó 50 pontos határ alatt. Az index az elmúlt időszakban emelkedő pályán mozgott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!