Zsiday: a mindenki által várt válság már véget is ért

Karcolásra nem morfium kell - állapította meg Zsiday Viktor befektetési szakember a gazdaságpolitikusok jelenlegi globális válságkezelési igyekezete lapcsán.
Domokos László, 2019. szeptember 23. hétfő, 13:25
Fotó: Reuters

Minden gazdaságpolitikus retteg 2008-2009 óta a legapróbb lassulástól is, attól félve, hogy ismét totális összeomlás következik be. Megelőzendő az új válságot már idejekorán ellövik az összes puskaport, és remegve próbálják megakadályozni a recessziót. Olyanok, mint a harctéri felcser, aki a súlyos lőtt sebre morfiumot ad a katonának- írta blogján a közgazdász.

Véleménye szerint 2018-2019-ben ugyan lassulás jelei látszottak a világgazdaságban, de semmiféle igazán mély probléma nincs, csak "karcolások". Ennek ellenére beindultak a kamatvágások a teljesen értelmetlen és káros mínuszba, pénznyomtatás újraindítása - fogalmazott Zsiday.

Komoly vízió (rendes gyógyszerek) híján viszont marad a morfium, ami semmit nem old meg, de legalább jobb kedvünk lesz tőle: lehet tovább felhajtani a részvény- és ingatlanárakat, ami jó a gazdagoknak, de nem jó a társadalomnak. Valószínűleg ez fog zajlani 2020-ban, megspékelve még némi fiskális élénkítéssel is, azaz adunk a morfium mellé amfetamint is, biztos jó lesz. Így könnyen lehetséges, hogy a mindenki által várt válság már le is zajlott 2018-2019-ben: próbált kibontakozni, de csírájában el lett fojtva. Amíg hatnak a drogok, addig valószínűleg jó lesz, de azért valamikor majd kellene kezdeni foglalkozni a valódi problémákkal is: fájdalomcsillapítón nem lehet tartósan élni - hangzik a konklúzió.

A reálgazdaságra ezek a válságkezelő intézkedések nem nagyon hatnak, talán egy egészen kicsit segítenek, de még jobban belehajszolják a világ megtakarítóit az egyre drágább ingatlanokba és részvényekbe, mivel annak egyszerűen nem marad alternatívája: vagy elrohad a pénzed a bankban, vagy beszállsz valami kockázatos eszközbe. E szempontból a magyar lakossági államkötvényes megoldás jobb: a kockázatos hülyeségek felé terelés helyett van reális megtakarítási alternatíva, nem kell értelmetlen kockázatot vállalni, és ez valószínűleg az ingatlanpiaci emelkedésből is kifogja a szelet.

A guru szerint a kamatemelés sokkal jobbat tesz a gazdasággal, mint a kamatcsökkentés - igaz, a tőzsdék beesnének ebben az esetben.

A legfontosabb jelenlegi gazdasági problémák a növekvő társadalmi egyenlőtlenség (amit az alacsony kamatok mint látjuk csak tovább éleznek), és az ökológiai katasztrófa (aminek csak kis szelete a klímaváltozás). Az értelmes gazdaságpolitika ezek ellen tenne, egyrészt a gazdagoktól a szegények felé történő vagyonátcsoportosítással, és a fenntartható gazdaság felé való gyorsított átállással - írta Zsiday.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laatoo, 2019.09.24 06:18

Mennyi tárgyi tévedése van Viktornak....:)
Jó a kamatemelés! Adós-hitelező jogviszonyban főleg az adósnak....(és általában ez nem a felső réteg, mert Ő szokott lenni a megtakarító!), a kamatnál pont fordítva van, a megtakarítói réteg vagyonát növeli. Zsiday, ha a "gazdaság" alatt a járadékosokat (eredeti értelemben: olyan megtakarító, aki a megtakarítások hozamából él) érti, akkor a kamatemelés tényleg jót tesz (nekik). További tévedése hogy a rendszer egyensúlyi rendszer, holott még Samuelson is felfogta, hogy az egyensúly teremtés, csak is tömeges munkanélküliség árán lehet véghezvinni. Ezért a deficit (fiskális ösztönzés) és a mennyiségi lazítás (monetáris ösztönzés) nem morfium, meg amfetamin, hanem a javak piacán kialakuló többletet ezek az eszközök tudják megszüntetni. Pont ezen eszközök hiány, szűkössége az, ami a ciklusokat létrehozza. Ezek az "ösztönzők" jövedelmet teremtenek, fogyasztani meg csak jövedelemből lehet. 0 bérből, nulla kiadást lehet eszközölni. Szokás szerint mindig elmarad a monetáris jelenség összekapcsolása a reálgazdasági folyamatokkal, mert szerintük a pénz az "semleges".
Szegény megtakarítók!!!
"Jobb a járadékosok infláció okozta lassú eutanáziája, mint a defláció okozta tömeges munkanélküliség"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html