Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elnök szerint Kína, az EU és mások manipulálják valutájukat és csökkentik kamatlábaikat, miközben az Egyesült Államokban emelkednek a kamatok, a dollár minden egyes nap erősödik és csökken az USA versenyképességi előnye.

Donald Trump pénteken arra is késznek mondta magát, hogy a Kínából származó valamennyi importtermékre védővámot vessen ki. A CNBC-n péntek reggel sugárzott interjújában vetette fel, hogy akár 500 milliárd dollár értékű kínai árura is kész védővámot kivetni. Az Egyesült Államok tavaly mintegy 505 milliárd dollár értékű kínai árucikket importált.

Trump - elismerve, hogy kritikája aggodalmakat kelthet - bírálta a Fed kamatemelését is: "nem tetszik, hogy miközben mi oly sokat áldozunk a gazdaságra, a kamatlábak emelkednek".

A februárban kinevezett új Fed-elnök, Jerome Powell a múlt héten egy rádiós interjúban arról beszélt: nem számít arra, hogy a Fehér Házból nyomást gyakorolnak a Fed döntéseire. "Munkánkat szigorúan nem politikai megfontolások szerint, hanem részletes elemzésekre támaszkodva végezzük" - mondta akkor Powell, aki szerint a kormányzatból soha senki nem próbálta befolyásolni őt.

Donald Trump pénteki interjúja után Lindsay Walters, a Fehér Ház egyik szóvivője azt mondta: az elnök tiszteletben tartja a Fed függetlenségét. "Régóta ismert az elnök kamatpolitikával kapcsolatos véleménye, és mai megjegyzése csupán e régi álláspontja megerősítése volt" - közölte a szóvivő.

Képünk forrása: AFP Photo/Jim WATSON

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!