Emelkedő kamatok, csökkenő gazdasági növekedés, politikai bizonytalanságok és erősödő dollár, ezek közül bármelyik képes lenne problémákat okozni a dél-kelet ázsiai országok gazdaságában. Úgy tűnik, ezekkel a tényezőkkel jövőre egyszerre kell szembenéznie a régiónak - írja a Financial Times.

Ez meglehetősen nagy kontrasztot jelent az egy évvel ezelőtti helyzethez képest, akkor ugyanis a három, úgynevezett TIP ország - Thaiföld, Indonézia és a Fülöp-szigetek - a befektetők kedvencei voltak, s a befektetők nagy elánnal vásárolták ezeken a piacokon a részvényeket. A nagy belső fogyasztás általé vezérelt gazdaságaik viszonylag biztonságos környezetnek tűntek a többi, exportorientált ázsiai országhoz képest, amelyeket a világgazdaság növekedési kilátásai felett érzett aggodalom miatt inkább a befektetők.

Az euforikus hangulatnak májusban lett vége, amikor Ben Bernanke Fed elnök először beszélt a "tapering" azaz az amerikai jegybank eszközvásárlási programjának csökkentése lehetőségéről. A május 21-i Bernanke-beszédet megelőző napon a Fülöp-szigeteki tőzsdeindex rekord magasságban zárt, a thaiföldi 20 éves csúcsra jutott, az indonéz index egy nappal korábban jutott rekordszintre.

A tapering lehetőségének megvillantása azonban elég volt ahhoz, hogy mindhárom tőzsde néhány hét leforgása alatt medvepiacot éljen át, azaz 20 százalékot meghaladó mértékben essen, s ebből a mai napig nem tértek magukhoz. A félelmek azóta is nagyok. Soek Ching Kum, a Credit Suisse Private Banking elemzési osztályának vezetője szerint a régió most is magas árazásai oda vezethetnek, hogy további esés következik, amikor a tapering megindul. A dél-kelet ázsiai régió várhatóan gyengébben fog teljesíteni a jövő év első felében, mint az északi. A globálisan kedvezőtlen folyamatokat várhatóan nem tudják majd ellensúlyozni a helyi pozitív fejlemények - mondta a szakértő.

Helyi gondok is nehezítik a helyzetet

Az elmúlt hat hónap esése ellenére az indonéz, thaiföldi és fülöp-szigeteki részvények még mindig drágábbak, mint az MSCI Japánt nem tartalmazó ázsiai indexének átlaga. A fülöp-szigeteki részvényindex 2013-ra várt eredményekkel számolt P/E hányadosa a tavaszi 22-es csúcsról mostanra 16,8-ra csökkent, miközben a régiós átlag 12,8 - emeli ki a lap. Bár Kum szerint a tapering hatásai várhatóan enyhébbek lesznek, mint a múlt nyáron átélt esés, a képet árnyalja, hogy minden ország tőzsdéjének helyi problémákkal is szembesülnie kell.

Thaiföldön és Indonéziában a politikai kockázatok jelenthetnek problémát, s emiatt a Goldman Sachs, a Nomura és a Bank of America Merill Lynch is ezen piacok alulsúlyozását javasolja ügyfeleinek. A thai fővárosban hetek óta tartó tüntetések és a februárban esedékes előrehozott választások nyomán csak a múlt héten 325 millió dollárnyi tőke távozott az országból, s ez a helyi tőzsdeindexet szeptember óta nem látott mélypontra küldte. De nem csak politikai gondok vannak az országban. A háztartások összes adóssága eközben eléri a GDP 80 százalékát is, és a kormányzati élénkítő programok kifutását követően a gazdasági növekedés is elillanni látszik - emeli ki a lap.

Indonéziában a júliusban esedékes elnökválasztásokat megelőzően válhat forróbbá a politikai helyzet, miközben az ország folyamatosan költségvetési problémákkal kűzd. Az elmúlt hónapok korrekciójának köszönhetően az indonéz piac valószínűleg már beárazta az alacsonyabb gazdasági növekedést, s az árfolyamok most már közelebb vannak fair értékükhöz - jellemezte a helyzetet Hozefa Topiwalla, a Morgan Stanley ázsiai elemzőosztályának vezetője a Financial Times-nak.

Még a második negyedévben a leggyorsabban növekvő ázsiai gazdaságnak, a Fülöp-szigeteknek is megvannak a problémái. A Haiyan tájfun rombolása nyomán várhatóan az idei negyedik és a jövő első negyedév növekedési adatai is siralmasak lehetnek, eközben a kieső termés miatt a mezőgazdasági árak emelkedése erősíti az inflációs nyomást.

A növekvő aggodalmak egyébként nem csak a részvénypiacon éreztették hatásukat, a thai baht, a fülöp-szigeteki peso és az indonéz rúpia Ázsia legrosszabbul teljesítő devizái voltak az elmúlt hónapokban a dollárral szemben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!