Mint ahogy azt a szakértők előzetesen már jelezték, a CIG Pannónia nyereséges tavalyi utolsó negyedéve egyszeri hatásoknak volt köszönhető, a társaság tartós nyereségességére 2014 előtt egyelőre nem látszik esély. Jó hír viszont, hogy a CIG az idei első negyedévét a vártnál kisebb, - 338 millió forintos adózás előtti eredménnyel zárta, amely a bázis időszakkal összehasonlítva mintegy 854 millió forintos javulást jelent

Az első negyedév teljes átfogó jövedelme 350 millió forint veszteség volt, mely a nehéz piaci helyzet ellenére továbbra is összhangban áll a vezetőség várakozásaival és azzal a deklarált üzleti céllal, hogy a CIG 2014-re váljon nyereségessé - áll a gyorsjelentést követő vállalati közleményben.

Díjbevételek alakulása

A beszámolási időszakban a csoport bruttó díjbevétele 5,520 milliárd forint volt, amely a 2012. első negyedéves bevételek 97 százaléka. Ebből 3,884 milliárd forint a befektetéshez kötött életbiztosítások, 207 millió forint a hagyományos életbiztosítások, 32 millió forint az egészségbiztosítások és 1,397 milliárd forint a nem-életbiztosítások bruttó díjbevétele.

A nem-életbiztosítási szegmens 1,397 milliárd forint díjbevételt eredményezett 2013 első negyedévében, ez 78 százalékos növekedést jelent az egy évvel ezelőtti díjbevételhez (783 millió forint) képest.

Az életbiztosítási portfolióban a korábbi években kötött szerződések megújítási díjai 10 százalékkal csökkentek. 2013 első negyedévében a megújításokból származó bruttó díjbevétel 3,188 milliárd forint, szemben az előző év 3,524 milliárd forintjával. Az értékesített szerződések első éves díjaiból származó bruttó díjbevétel a 421 millió forint, amely 47 százalékos csökkenés a 2012 első negyedéves adathoz (799 millió forint) képest. A változásban jelentős szerepet játszik a biztosítási piac helyzete, melyre erősen rányomja bélyegét az elhúzódó pénzügyi és gazdasági válság - hangsúlyozza a CIG közleménye.

Eseti díjak és a működési költség

Az eseti díjak az előző évi eseti díjbevétel 90 százalékát, 514 millió forintot értek el, döntően a befektetési egységhez kötött életbiztosításokhoz kapcsolódóan. A CIG összes működési költsége összesen 2,238 milliárd forint volt 2013 első negyedévében, amelyből 1,459 milliárd forint a fizetett megbízási díj, jutalék és egyéb szerzési költség, 779 millió forint igazgatási költség. A szerzési jutalékok az új szerzéssel párhuzamosan visszaestek. Az igazgatási költségek jelentősen, 14 százalékkal csökkentek az előző év hasonló időszakához képest.

A befektetési eredmény 2,399 milliárd forint nyereség. Ebből a befektetéshez kötött életbiztosítások nem realizált eredménye 2,420 milliárd forint nyereség. Az eszközalapok 2013. első három hónapjában elsősorban az Amerikai Egyesült Államokban tapasztalható tőzsdei optimizmusnak köszönhetően a teljes portfolióra nézve 30 százalék körüli évesített hozamot realizáltak.

Warren Buffett segített

A hozam több, mint harmada egy eszközalapra, a Warren Buffett Részvény eszközalapra esik. Ráadásul a portfolióban lévő összes Warren Buffett alap teljesítette a teljes hozamtömeg felét. Három kis tőkeösszegű eszközalapot leszámítva valamennyi esetben pozitív a teljesítmény.

Az adózás előtti eredmény mindezekre tekintettel 338 millió forint veszteség (2012 első negyedévében 1,192 milliárd forint veszteség), összhangban a menedzsment terveivel.

CIG Pannónia első negyedév (millió forint)
Magyar számviteli szabályok szerint
Bruttó díjbevétel4366
Igazgatósági költségek-448
Biztosítástechnikai eredmény-1
Adózás utáni eredmény-111
Forrás: CIG

Összességében a  CIG első negyedévi bruttó díjbevétele egy év alatt 3 százalékot csökkent. Az életbiztosítási szegmens díjbevételei ugyan 16 százalékkal estek a tavalyi első negyedévéhez képest, a kieső életbiztosítási díjbevételt ugyanakkor csaknem teljesen kompenzálni tudta a nem életbiztosítási szegmens felfutó teljesítménye, mely 78 százalékos díjbevétel növekedést produkált.

A biztosítási piac helyzetében továbbra sem látszik jelentős javulás, ami a CIG Csoport teljesítményére is rányomja bélyegét. Az erre válaszul végrehajtott költségracionálás és szigorú költségkontroll azt eredményezte, hogy az igazgatási költségek jelentősen csökkentek tavalyhoz képest. A társaság meglévő rendszeres díjas életbiztosítási szerződésállománya stabil alapokat teremt és a befektetési portfolió növekedésével és érésével párhuzamosan költségviselő képessége egyre javul és ezáltal már nagyobb mértékben képes fedezetet teremteni a működési költségekre.

Határon átnyúló szolgáltatások

Az EMABIT a megújítási időszakban a zsugorodó nem-életbiztosítási piacon tovább növelte jelenlétét. Az új szerzés összege meghaladta az 1,5 milliárd forintot, és a nettó állományfejlődés is közel 1,1 milliárd forintvolt. Az idei első negyedévében az EMABIT újabb külföldi piacok megcélzásáról döntött. Határon átnyúló szolgáltatásnyújtás formájában való biztosítási tevékenységet kíván végezni Észtországban, Lettországban és Litvániában is.

Kilátások

Az eredmények és az értékesítési hálózat folyamatban lévő átalakítását alapul véve a kedvező tényezők talán fennmaradhatnak a következő negyedévekben, és a biztosító képes lehet a null szaldó elérésére az idén, és van esély a menedzsment tervére, hogy 2014-ben nyereségessé váljon a CIG. A bruttó díjbevételek szintjén a vállalat egyelőre nem tudott nagy elmozdulást elérni, ami részben köszönhető a stagnáló piacnak. Ezt ellensúlyozta viszont, hogy az igazgatási költségek kedvezőbben alakultak, aminek köszönhető, hogy az eredménysorok némi pozitív meglepetést okoztak, ugyanis az adózás utáni veszteség jóval kisebb lett, mint amire az intézményi elemzői számítottak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!