Enyhén felülteljesítő volt a BUX index az elmúlt napok esése közepette a DAX indexszel szemben. Ezzel elvileg megerősítést nyert az a kedvező folyamat, amely már egy ideje érezhető volt, s arra utal, hogy a továbbiakban szintén a magyar részvénypiac felülteljesítésére lehet számítani.

Amint arról már korábban írtunk, a technikai elemzés a relatív erő (RS, nem összekeverendő a népszerű RSI-vel) mutató két termék, piac, vagy eszközosztály egymáshoz mért teljesítményének mérésére használja, egyszerű hányados. Az ebből rajzolt grafikon hasonló szabályszerűségeket mutat, mint az egyszerű árfolyamgrafikonok, így az RS-ben is léteznek trendek. Ezt emelkedő trend esetén egyre magasabb csúcsok és mélypontok jellemzik, eső trendben a fordítottja igaz. Mivel trendszerűen mozog, ezért érvényes rá az a technikai szabály, amely szerint egy trend meglétét mindaddig fel kell tételezni, amíg jelzés nem érkezik a trendfordulóról.

A BUX index euróban számolt értékét a DAX indexszel összehasonlító RS az elmúlt napokban már több, mint 3 százalékkal meghaladta annak tavaly őszi csúcsát, ezzel erős pozitív trendfordító jelzést adott. Ha valóban trendfordulóról van szó, akkor a következő időszakban sokkal jobb lesz magyar részvényeket tartaniuk a befektetőknek, mint németeket. A felülteljesítés azt jelenti majd, hogy az emelkedésekben intenzívebben, az esésekben viszont mérsékeltebben vesznek majd részt a magyar részvények.

Fontos trendfordulók
Kép: Napi.hu

Ilyen pozitív trendfordulóra a relatív teljesítményben utoljára 2009 májusában volt példa, akkor a fordulós jelzést követően a következő év májusáig a BUX index 34 százalékkal teljesítette felül a DAX indexet. Mivel az szerencsés csillagzat, egy új bikapiac során történt, ezért a BUX ebben az időszakban euróban számolva 72 százalékkal emelkedett. Ez előtt pozitív trendforduló 2004-ben volt a relatív teljesítményben, akkor három év alatt 3,5-szeresére nőtt a BUX euróban számolva.

Most ennél rosszabbak lehetnek a kilátások, ugyanis a vezető tőzsdéken megvan az esélye, hogy egy medvepiac korai szakaszában járunk, s ez további nagy esések esélyét vetíti előre. Ebben az esetben a jó ami történhet velünk, hogy a BUX index nem esik akkorát, mint a vezető indexek.

Ha azonban emelkedés következik a nagy tőzsdéken, akkor a BUX többet fog erősödni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!