Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A részvénypiac forgalma 9,8 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.

Csillag Zsigmond, az OTP Treasury üzletkötője az M1 aktuális csatornán a kereskedésről elmondta, hogy a reggeli pozitív hangulat után, délutánra negatív tartományba fordultak az európai tőzsdék, így a magyar részvénypiac is, miután Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke sajtótájékoztatón aggodalmát fejezte ki az európai lassulásról. A nap végére a BUX is talpra állt, pluszban zárt, az indexet az OTP záróára húzta fel - tette hozzá.

A szakértő a vezető részvények közül kiemelte az OTP teljesítményét, amely több mint egy százalékos emelkedéssel zárt. A bankpapír mellett a Magyar Telekom papírjai is emelkedtek, ugyanakkor a Richter és a Mol eséssel zárt.

Kocsis Márió, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője az MTI-nek elmondta, hogy a magyar részvénypiac az európai tőzsdékkel együtt mozgott. Jó teljesítményt nyújtott az OTP és a Magyar Telekom, utóbbiról megjegyezte, hogy az emelkedés annak a hírnek köszönhető, miszerint a vállalat módosítana osztalékfizetési politikáján.

A Mol 8 forinttal, 0,26 százalékkal 3096 forintra csökkent, 974,9 millió forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 140 forinttal, 1,20 százalékkal 11 840 forintra erősödött, forgalmuk 5,9 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 6 forinttal, 1,35 százalékkal 450,50 forintra nőtt, forgalma 1,0 milliárd forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 20 forinttal, 0,36 százalékkal 5460 forintra esett, a részvények forgalma 1,3 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 3813,09 ponton zárt csütörtökön, ez 6,98 pontos, 0,18 százalékos emelkedés a szerdai záráshoz viszonyítva.

Európa is kereste az irányt

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index és Stoxx 600 index 0,13 és 0,19 százalékkal csökkent, az euróövezeti EuroStoxx50 index viszont 0,09 százalékkal állt magasabban az európai kereskedési idő végén.

Londonban a nem hivatalos záróadatok szerint 0,01 százalék csökkenéssel fejezte be a kereskedést az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 0,0,5százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,34 százalékkal csökkent. Madridban 0,83 százalékkal emelkedett, Milánóban 0,55 százalékkal végzett magasabban a tőzsdeindex.

Az európai piacok vegyes reakciókkal nyugtázták az Európai Központi Bank (ECB) bejelentését eszközvásárlási programjának év végi befejezéséről. A piacok nem nagyon örültek az ECB lefelé korrigált euróövezeti növekedési előrejelzésének, ami leginkább az euró árfolyamának gyengülésében mutatkozott meg.

A befektetői hangulat mindazonáltal alapvetően bizakodóan indult csütörtökön, mivel a piacok egyre nagyobb reményeket fűznek az amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek rendeződéséhez. Erre utaló legutóbbi jel lehet például az is, hogy hat hónapnyi szünet után Kína ismét nagy tételben vásárolt amerikai szójababot, mégpedig másfélmillió tonnát. Ettől eltekintve az árfolyamok alakulását többnyire egyedi vállalati hírek befolyásolták a csütörtöki európai kereskedésben.

Az európai kereskedési idő végére a kezdetben csökkenő olajár már nyereségbe fordult: a Brent 0,20 százalékkal hordónként 60,27 dollárra, a WTI 0,65 százalékkal 51,48 dollárra emelkedett.

Az eurót 0,11 százalékkal jegyezték gyengébben 1,1356 dolláron, az arany ára 0,19 százalékkal unciánként 1247,60 dollárra csökkent.

A New York-i indexek zöldben kezdték a napot.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!