Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A frankfurti DAX-index 0,19 százalékos mínuszban, míg a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,16 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,21 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A magyar BUX index enyhe csökkenéssel zárt.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,02 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,01 százalékkal nőtt, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,11 százalékkal csökkent.

A nap vesztesei a háztartási cikkeket gyártó vállalatok, amelyek alindexe 1,5 százalékkal esett. A szektor legrosszabb teljesítményt nyújtó cégeinek egyikeként a brit-holland Unilever árfolyama több mint 2 százalékkal csökkent, miután nagyjából a várakozásokkal összhangban álló eladásokról számolt be első negyedéves gyorsjelentésében.

Elemzők felhívták a figyelmet arra, hogy az Unilever, a svájci Nestlé és az amerikai Procter&Gamble csütörtökön közzétett gyorsjelentései arról tanúskodnak, hogy bevételeik növekedését szinte teljes egészében a termékforgalom bővülése biztosította, gyakorlatilag nem tudtak árakat emelni az erős versenyfeltételek közepette.

Tovább drágultak viszont a médiavállalatok, az erős nyereséget mutató beszámolóknak köszönhetően 1,7 százalékkal ugrott meg az alindexük. A világ harmadik legnagyobb reklámügynöksége, a párizsi székhelyű Publicis csoport több mint 6 százalékkal drágult, mivel a vártnál nagyobb mértékben nőttek bevételei az első negyedévben.

Az ABB svájci gépipari és elektronikai konszern 4,56 százalékos pluszban zárt a zürichi tőzsdén, miután első negyedéves nyeresége magasabb volt a vártnál.

Az európai záráskor a Dow Jones ipari átlag 0,33 százalékos, az S&P 500-as 0,66 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,78 százalékos mínuszban állt.

Egy euróért 1,2338 dollárt adtak este fél hat után a nemzetközi bankközi piacon, 0,28 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

A kriptodevizák árfolyama emelkedik. A CoinMarketCap, a legnagyobb kriptodeviza adatbázis adatai szerint a bitcoin árfolyama 2,29 százalékos pluszban, 8228,40 dolláron állt. A világ második legnagyobb kriptodevizája, az ether 545,59 dolláron, 6,46 százalékos pluszban, míg a ripple 0,7310 dolláron, 7,43 százalékos nyereségben forgott.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik. A legközelebbi, júniusi határidős jegyzésekben a Brent hordónkénti ára 1,20 százalékos nyereségben, 74,36 dolláron állt, míg a májusi szállítású WTI 0,69 százalékos pluszban, 68,94 dolláron forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára júniusi szállításra 0,72 százalékkal, 1343,80 dollárra esett.

A fotó forrása: Shutterstock.


Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!