London vörösben, Frankfurt és Párizs zöldben zárt

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
Szepesi Anita, 2018. november 23. péntek, 19:34
Fotó: Shutterstock

A londoni FTSE100 index 0,06 százalékos szerény mínusszal, a frankfurti DAX-30 0,46 százalékos plusszal, a párizsi CAC-40 mutató 0,18 százalékos emelkedéssel fejezte be a napot. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,33 százalék plusszal zárta a pénteki kereskedést.

Ugyanekkor a New York-i tőzsdén a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 0,39 százalék, a részvények szélesebb körét felölelő S&P500 index 0,36 százalék mínuszban volt, a technológiai papírok Nasdaq Composite mutatója pedig 0,14 százalék csökkenést jelzett - írta az MTI.

Az olajár az amerikai készletek váratlan növekedése és a piaci túlkínálat kialakulásának a jelei miatt jelentősen csökkent pénteken. Az európai tőzsdezárás után az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 3 dollár 79 cent (6,05 százalék) mínusszal, 58,81 dolláron állt, a Brent olaj ára tavaly október óta nem látott szintet ért el pénteken.

A nyugati féltekén irányadó WTI hordónkénti ára 3,65 dollár (6,68 százalék) eséssel, 50,98 dolláron állt.

A kőolajat október elején még csaknem 4 éves csúcson jegyezték, azóta a Brent ára csaknem 30 százalékkal esett.

Az iráni olajipart november 4-től sújtó szankciók a vártnál kevésbé lettek szigorúak, így például az Egyesült Államok hat hónap haladékot adott az iráni olaj legnagyobb vásárlóinak, így a kínálat kevésbé szűkült. Mindez azt eredményezte, hogy túlkínálat jelentkezett a piacon, és emiatt gyorsan csökkenni kezdett az olajár.

Az arany unciánkénti ára 0,38 százalékkal, 4,70 dollárral 1223,30 dollárra csökkent.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1334 dollárt adtak a reggeli 1,1415 dollár után.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK