Vegyesen zárt Nyugat-Európa

Vegyesen zártak az irányadó indexek a nyugat-európai tőzsdéken kedden. A befektetők a legfrissebb vállalati gyorsjelentések mellett a spanyolországi alkotmányos válságra összpontosították figyelmüket - írja az MTI.
Szász Péter, 2017. október 24. kedd, 18:54
Fotó: Reuters

Az előzetes adatok szerint a hatszáz legnagyobb európai vállalat teljesítményét tükröző páneurópai index, az EuroStoxx 600 0,30 százalékkal, a legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSE Eurofirst 300 indexe pedig 0,23 százalékkal csökkent.

A nap vesztesei az egészségügyi vállalatok, valamint az utazáshoz és szabadidős tevékenységhez kapcsolódó cégek, mindkét szektor almutatója több mint 1 százalékkal csökkent.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,30 ponttal emelkedett, gyakorlatilag stagnált. A frankfurti DAX-index 0,08 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,15 százalékkal, a madridi IBEX-35 mutató pedig 0,43 százalékkal emelkedett. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,13 százalékkal, 3613,71 pontra nőtt.

A kisebb tőzsdék azonban szinte kivétel nélkül veszteségben zártak: Athénban 0,32, Zürichben 0,57, Lisszabonban 0,40, Brüsszelben 0,17, Bécsben 0,11, Stockholmban 0,67, Varsóban pedig 1,01 százalékkal esett a vezető tőzsdeindex.

A hoteleket, kávézókat és éttermeket üzemeltető brit csoport, a Whitbread árfolyama közel 5 százalékkal csökkent annak következményeként, hogy gyorsjelentésében a legfontosabb üzletágából, a Premier Inn néven futó brit szállodahálózatból származó bevételei növekedési ütemének meredek lassulásáról számolt be.

A Saipem olasz olajipari szolgáltató a harmadik negyedévben újra nyereséget (53 millió eurót) termelt, aminek hatására 10,82 százalékos nyereségben zárt az árfolyama a milánói tőzsdén.

A svéd Saab hadiipari konszern 4,07 százalékos pluszban zárt a stockholmi tőzsdén, mivel az elemzők által vártnál kedvezőbb eredményekről számolt be gyorsjelentésében.

A nyugat-európai tőzsdék zárása körül New Yorkban a Dow Jones ipari átlag (DJIA) 0,84 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója 0,31 százalékos, az S&P 500-as pedig 0,23 százalékos pluszban állt.

A nemzetközi devizapiacon egy euróért 1,1764 dollárt adtak kora este, 0,12 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

Az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,26 százalékkal, 1277,60 dollárra csökkent a New York-i árupiacon.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára a legközelebbi, decemberi határidős jegyzésekben emelkedik. A Brent 42 centtel, 57,79 dollárra, a WTI pedig 26 centtel, 52,16 dollárra drágult.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK