Mozgalmas napja volt tegnap a brókereknek, újra fellángoltak az eurózónával kapcsolatos félelmek azután, hogy az elmúlt hetekben már kisebb problémaként kezelték azt, mint az USA államadósságát.  Madridban és Athénban is tüntettek a megszorítások ellen: Athénban először tiltakoztak az új kormány ellen, eközben ismét 6 százalék fölé szökött fel tegnap a tízéves spanyol államkötvények hozama, ezzel új fejezet nyílt az euróválságban, amit tovább élezhet a Moody's péntekre esedékes döntése, amikor is bóvliba vághatja a spanyol állampapírokat.

Délután Amerikából további nem várt hírek jöttek: augusztusban a várakozásokkal ellentétben nem nőtt, hanem csökkent az új lakások kereslete , évesítve 373 ezer új lakást értékesítettek, ezerrel kevesebbet, mint egy hónappal korábban. A konszenzus 380 ezer volt, ráadásul csökkent az amerikai olajtartalék a múlt héten a szakértők által várt növekedés helyett.

Az európia tőzsdeindexek egymással versengve estek: a versenyt értelemszerűen a madridi börze nyerte meg, az IVEX 3,92 százalékos teljesítménye már közelíti a "zakót ". Párizs 2,8 százalékos mínusszal, Frankfurt 1,99 százalékkal, FTSE Londonban pedig 1,57 százalékkal esett a nap végére. A madridi börzén a Banco Santander 4,5 százalékos mínuszt produkált, de hasonlóan estek Londonban a bankpapírok: a Royal Bank of Scotland 5,5 százalékkal, a Barclays 4,3 százalékkal. Esett, de nem úszták meg a bányaipari cégek, hisz a Rio Tinto is 3,4 százalékkal gyengült.

Frankfurtban is a bankok estek a legnagyobbat: Deutsche Bank 4,9 százalékkal, a Commerzbank 4,5 százalékkal esett. Párizsban Credit Agricole már 7,45 százalékot zuhant, a Societe Generale papírjai 6,4 százalékkal, a BNP Paribas 5,5 százalékkal lett olcsóbb.

Az amerikai indexek is erős eséssel kezdtek, ám a kereskedés második órájában igyekeztek visszavenni a veszteségekből. Kora este Dow 0,13 százalékos, a Nasdaq 0,79 százalékos, a S&P 0,4 százalékos mínuszban volt.
New Yorkban a Bank of America 1,4 százalékos veszteségben állt, az ellenoldalon a a Boeing 1,5 százalékos nyeresége volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!