Veszélyben a forint - ez intézheti el a magyar devizát

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Népszabadságnak adott interjújában kijelentette, hogy ha minden jól megy, karácsonyig az utolsó devizahitel is megszűnik. Az általunk megkérdezett elemzők szerint ez nem jár majd a végtörlesztés idején látott masszív forintgyengüléssel, de az ördög a részletekben rejlik.
Napi.hu, 2014. június 26. csütörtök, 13:43
Fotó: Napi.hu

A Kúria döntése a devizahitelek esetében alkalmazott árfolyamrés és az indokolatlan kamatemelések ügyében ugyan jelentős veszteséget okozhat a bankoknak a hitelfelvevőkkel való elszámolás nyomán, azonban nem jelenti a bankoknál lévő, becslések szerint mintegy 3400 milliárd forintnyi devizahitel állomány megszűnését. Így a hitelek kockázati kitettsége a forintárfolyam irányában egyelőre megmarad.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azonban a Népszabadságnak adott ma reggeli interjújában úgy fogalmazott, hogy ha minden jól megy, akkor karácsonyig az utolsó devizahitel is megszűnik. Azt, hogy ennek a végrehajtását milyen formában képzelik el, még nem tudni, a devizahitelek egyszeri azonnali átváltása ugyanúgy elképzelhető, mint ahogy a jelenlegi árfolyamgát rendszerének kiterjesztése is.

A lényeg rendszerszinten az lesz, hogy a megoldási javaslat nyomán kialakuló új helyzetben ki viseli az árfolyamkockázatot ezeken a hiteleken - mondta Gyurcsik Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője a Napi.hu-nak. Ha az ügyfelek nem viselhetik, akkor elvileg a bankoknak kellene, de bankok ezt vélhetően nem szeretnék bevállalni, így ők várhatóan "zárják" majd az így megnyíló pozíciókat.

Ez pedig rendszerszinten azt eredményezheti, hogy hirtelen nagy mennyiségű devizavásárlási igénnyel jelennek meg a bankok a piacon. Hasonló játszódott le 2011 végén a piacon, amikor a végtörlesztésre került sor, akkor az euró a végtörlesztésről szóló törvényjavaslat benyújtását követő időszakban az akció lezárultáig a 270 forintos árfolyamszintről egészen 320 forintig gyengült. Bár a Magyar Nemzeti Bank akkor biztosította a végtörlesztéshez szükséges devizamennyiséget a bankok számára, ez nem tudott gátat szabni a masszív forintgyengülési hullámnak.

A 2011-es helyzet különbözött a mostanitól - emelte ki Gyurcsik. Akkor ugyanis a piac egyszerre félt attól a jelentős mértékű devizaátváltási igénytől és a bankrendszer működőképességének fenntarthatóságától. Ráadásul akkor a gazdaságpolitikai döntéshozók részéről nem volt igazán szerencsésen kommunikálva a folyamat. A 2011-eshez képest a mostani helyzet annyiban is különbözik, hogy azóta jelentősen javult Magyarország devizapozíciója - mondta Tóth. Bár a devizatartalékok nagysága jelenleg hasonló az akkorihoz, azonban az ország devizában fennálló kötelezettségeinek nagysága azóta jelentősen csökkent, a nemzetközi tartalékok nagysága jelenleg több milliárd euróval meghaladják azt.

Az egyszeri, hirtelen forintosítás akár átmeneti sokkot is okozhatna a forint piacán. Épp ezért valószínűbb, hogy a kormány inkább olyan megoldás mellett dönt majd, amely a jelenleg is meglévő árfolyamgátat terjesztené ki, nem csak az abban résztvevő adósok körét, de az árfolyamgát futamidejét tekintve is - mondta Tóth Gyula, a bécsi székhelyű Ithuba Capital portfólió menedzsere. Ezzel el lehetne kerülni, hogy az átváltásból adódó devizakereslet egyszerre, koncentráltan jelentkezzen a piacon.

Ha jól átgondolt megoldási javaslat születik, az hosszabb távon stabilabbá is teheti a rendszert - vélte Gyurcsik. Például ha a kúria döntése nyomán az árfolyamrésből és az indokolatlannak tekintett kamatemelésből az ügyfeleknek visszajáró összeget a hitelek tőketartozásából le lehetne írni, az önmagában csökkentené az ilyen hitelek törlesztőrészletét. Ráadásul most már a forinthitelek kamata is rendkívül alacsony szintre került az MNB kamatcsökkentései nyomán, s ez is erősíteni az előbbi hatást.

euró/forint árfolyam
Alfatrader

A forint hosszabb távú technikai képe eközben változatlanul nem fest jól. A magyar deviza május végi erősödése nem volt elég erős ahhoz, hogy tartósan sikerüljön letörni az euróval szemben a 200 napos mozgóátlagot. A hosszabb távú emelkedő trend változatlanul érvényben van az euró/forint keresztárfolyamban, s a klasszikus, csúcs-mélypont elemzés alapján az emelkedő trend megtöréséről mindaddig nem lehet beszélni, amíg a 297-295 forintos szinten át nem jut az árfolyam. Erre akkor már felhívtuk olvasóink figyelmét. Ráadásul a májusi erősödéshez kapcsolódó csökkenő RSI trendvonal is sérült, ami szintén negatív trendfordulóra utaló jel a grafikonon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Trianon2, 2014.06.27 20:51

@tamas970: "nem lehet az EU szabadpiacra vinni az ingatlanokat" ezt a hulyeseget honnan szeded??? Szabadpiacon vannak a foldvasarlassal ellentetben de a kutyanak sem kellenek ilyen olcson sem. Az irek, nemetek, osztrakok rafizettek, megegtek. Vilagszerte elterjedt a hire, hogy Orbanisztanban nem erdemes venni mert csak veszithet az ember. Nincs penzes vevo. Erre fel szektasok mondanak, hogy "dehogy nincs". Igen par millios panelokra vagy Pesten 15-20 millioig a "menosek" kozott. Ha egy kulfoldinek 80-100 millios ingatlanja van akkor akar 2/3-ot veszithet mert nincs olyan magyar penzes vevo. Hogy a Nyugatiak egyszeruen kivasaroljak a nepet a sajat hazabol" ez mese-mese meskete. Mint irtam nem igy van. Sokan szeretnek ha igy lenne igy normalis aron tudnanak eladni. Videken ma mar 1-2 millioert is lehet hazat venni. Orbanisztanban ingatlan vonalon olyan rosz a helyzet hogy rovidesen a parlamentet es a varat is eladnak ha lenne komoly kulfoldi vevo ra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tamas970, 2014.06.27 10:11

@Blama: "A Közgép Nagyon Szigorúan Zrt " - például. A klientúra járjon elöl jó példával.
"Zavarják el" - mégis, mi keresnievalója van az ír ingatlanspekulánsnak a magyar lakáspiacon??? Annyi "hasznuk" volt, hogy a fiatal magyar lakásvásárlók az emberi 10-15év helyett 25 évre adósodtak el, ráadásul devizában. A spekuláns meg csődbe ment a lufi kidurranása után, lévén ő is belebukott... Addig, amíg a magyar lakosság vásáróereje ennyire a béka feneke alatt van, nem lehet az EU szabadpiacra vinni az ingatlanokat! A nyugatiak egyszerűen kivásárolják a népet a saját házából.

"Nincs hitel" - ez a böjtje a nagy 2000-2007-es nyújtózkodásnak. Csak nem az szívja meg, aki miatt az egész rendszer bedőlt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.06.27 09:53

@tamas970: ötletei emberbarátiak és zseniálisak.

1. Kik emeljék? A Közgép Nagyon Szigorúan Zrt és Tsai?

2. Zavarják el - igazi Magyar javaslat!

3. Nincs hitel, a javaslata ennélfogva fölösleges.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tamas970, 2014.06.27 08:30

@Tibi27: igen, csóriországban csak mentőcsomagokból, segélyekből és mutyizásból lehet élni, ez nem új hír.
Megoldási javaslat:
1. Emeljék a fizetéseket kb a német szint feléig
2. Zavarják el a külföldi-ilyen-olyan csirkefogó "ingatlanbefektetőket" (akik különben is hitelből vesznek, aztán válság esetén felkötik magukat)
3. MINDENKITŐL követeljenek 50% önrészt és azt, hogy a havi törlesztő ne legyen több a nettó fizu harmadánál. - Igen, ez azt eredményezi, hogy sokan bérelni fognak. De vajon jobb egy lakást 5évig birtokolni, aztán a bank kirak belőle, merthogy a lakó nem tudja fizetni a felelőtlenül felvett hitelét?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tamas970, 2014.06.27 08:25

@senkalfonz: Az MNB-nek kb 36 milliárd EUR = 10 ezer MrdFt, ez pontosan annyi, mint a privátszektor (háztartási és vállalati) devizahitelek teljes összege. Ergo, ha az mnb be akar lépni, akkor az EGÉSZ tartalékát el kell füstölnie! Akkor dőlne be csak igazán a forint.


A cikkben pedig van egy hiba, ennek semmi értelme:
"akkor az euró a végtörlesztésről szóló törvényjavaslat benyújtását követő időszakban az akció lezárultáig a 270 forintos árfolyamszintről egészen 320 forintig gyengült." - nem az EUR gyengült, hanem a forint.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html