Veszteséggel zártak az európai piacok

Gyenge kezdés után a zárásig mindvégig negatív tartományban zajlott a kereskedés csütörtökön az európai tőzsdéken.
Papp Zsolt, 2017. április 13. csütörtök, 19:11
Fotó: Napi.hu

A pán-európai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,35 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 0,42 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,58 százalékkal csökkent.  A csütörtöki kereskedést a londoni FTSE-100 index 0,29 százalék veszteséggel 7327 ponton fejezte be, a frankfurti DAX index 0,38 százalékkal 12 109 pontra csökkent, a párizsi CAC-40 index 0,59 százalékkal alacsonyabban, 5071 ponton zárt. Madridban 0,33 százalékkal, Milánóban 1,16 százalékkal csökkent a tőzsdeindex.

A négy napos ünnepi hétvégét megelőzően az FTSE-100 index nagyjából változatlan értéken fejezte be a hetet, a DAX és a CAC index viszont egy százalékkal gyengébben. Az európai tőzsdék többsége a jövő héten kedden nyit újra.

Csütörtökön a tőzsdei befektetők változatlanul Donald Trump elnöknek a Wall Street Journal lapnak adott interjúban a túl erős dollárra tett utalásával, illetve a kamatemeléssel szemben a Fed-alapkamat alacsonyan tartását preferáló kijelentésével voltak elfoglalva.

Az árfolyamok csökkenéséhez vezető kockázatkerülő befektetői magatartást támasztotta alá a szíriai és az észak-koreai helyzet miatt eszkalálódó geopolitikai feszültség.

A banki és pénzügyi papírok a nap legnagyobb vesztesei közé tartoztak. A Societe Generale két és fél százalékkal, az Intesa Sanpaolo másfél százalékkal gyengült. A Banco Popular árfolyama 3,6 százalékkal esett. A HSBC 1,7 százalékot, a Standard Chartered 1,6 százalékot veszített értékéből.

A Lufthansa és az Air France KLM légitársaságok részvényei több mint három százalékkal gyengültek, miután egy nagy részvényesük jelentős részvénypaketteket értékesített.

Az olajár a szerdán elért egy havi csúcs után kissé csökkent csütörtökön, a Brent 0,45 százalékkal hordónként 55,61 dollárra, a WTI 0,26 százalékkal 52,97 dollárra. A párizsi Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) csütörtökön közölte, hogy az iparosodott országok készleteinek márciusi csökkenése miatt a világpiaci kereslet-kínálati mérleg az egyensúly közelébe billent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK