Az amerikai gazdaság az európainál rugalmasabbnak és alkalmazkodóbbnak látszik, igaz, a válság utáni talpra állást jelentős költségvetési támogatás is segíti, ami viszont nem tartható fenn túl sokáig. Márpedig ha csökken a fiskális ösztönzés, az egyre gyengébben bővülő fogyasztás révén a vállalati profitok is eshetnek - állapítja meg friss elemzésében a KBC. Nem állítható, hogy a tengerentúli részvények nagyon olcsók lennének, értékeltségük inkább közepesnek mondható - véli Somi András, a KBC Equitas vezető elemzője. Szerinte azok, akik a tőzsdei cégek alacsony értékeltségről beszélnek, nem veszik figyelembe, hogy a cégekhez kapcsolt profitvárakozások túlzóak.

Az elemzői várakozásokba ugyanis még nem épült be több, az eredményt várhatóan csökkentő tényező. Figyelmeztető jel, hogy alig indult meg az USA-ban a negyedik negyedéves gyorsjelentési szezon, máris sorozatban jöttek ki a jövőbeli lassulást előre vetítő, befektetőknek szóló figyelmeztetések - mondta Somi András. Hiába tűnnek kedvezőnek a gyorsjelentések, láthatóan nagyobb az aránya azoknak a vállalatoknak, amelyek kénytelenek csökkenteni jövőbeli prognózisaikon.  Amennyiben módosulnak az elemzői várakozások, a részvények árazása sem tűnik majd olyan vonzónak.

Markáns áresést ugyanakkor nem vár a KBC Equitas, 2012 első felében inkább az árak oldalazó mozgására számít, hol növekvő, hol csökkenő iránnyal, amíg helyükre nem kerülnek a várakozások. Ilyen körülmények között nem ajánlatos a teljes piacra - azaz tőzsdeindexekre - fogadni, inkább egyedi céges sztorikat kell keresni - figyelmeztet az elemző, példaként a McDonalds papírját felhozva, amelynek részvényei tavaly július óta közel 25 százalékkal drágultak, jelentős részben az ázsiai terjeszkedésnek és az olcsó étkezési lehetőségek iránti növekvő keresletnek hála, amely az előttünk álló időszakban is fennmaradhat.

QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!