A CNBC által megkérdezett elemzők szerint a londoni FTSE-100 index 14 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 10 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 8 ponttal csökkenhet a nyitásban.

Péntek délelőtt több fontos makroadatot tesznek közzé Európában. Londonban a brit gazdaság első negyedéves teljesítményét tükröző harmadik, végleges becslést hozzák nyilvánosságra. Németországban a kiskereskedelmi forgalom májusi és a munkanélküliség júniusi adatait közlik, míg az Európai Unió statisztikai hivatala az euróövezeti fogyasztói árak júniusi alakulását mutató előzetes adatokat teszi közzé.

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben csökkentek az irányadó tőzsdemutatók, dacára annak, hogy a kínai feldolgozóipar júniusi teljesítményét tükröző beszerzésimenedzser-index a vártnál magasabb lett, ám New Yorkot követve egy sor nagy technológiai vállalat árfolyama jelentősen esett - írja az MTI.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 1,10 százalékos, az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 1,52 százalékos, a dél-koreai Kospi 0,30 százalékos, a vezető sanghaji index 0,05 százalékos, a hongkongi Hang Seng pedig 0,76 százalékos mínuszt mutatott a záráshoz közeledve. (

A kőolaj világpiaci ára emelkedik a legközelebbi határidős jegyzésekben. Közép-európai idő szerint reggel nyolc óra körül az észak-tengeri Brent szeptemberi szállításra hordónként (159 liter) 47,92 dollárba került, 29 centes, 0,61 százalékos pluszban jegyezték az ázsiai kereskedésben. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate amerikai könnyűolajfajta ára augusztusi szállításra hordónként 30 centtel, 0,67 százalékkal, 45,23 dollárra nőtt.

Csütörtökön erős veszteségben zártak a nyugat-európai tőzsdék. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,51 százalékkal, 7350,32 pontra, a frankfurti DAX-index 1,83 százalékkal, 12 416,19 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 1,88 százalékkal, 5154,35 pontra esett. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,34 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 1,36 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 1,87 százalékkal csökkent. A budapesti tőzsde sem maradt ki a rendből, az is csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!