Vöröset vár Nyugat-Európa

A pénteki emelkedés után indexcsökkenésre lehet számítani hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon.
Szepesi Anita, 2018. július 30. hétfő, 07:58
Fotó: Reuters

A határidős indexjegyzések alapján a frankfurti, londoni és párizsi tőzsdék 0,6 százalék körüli gyengüléssel kezdhetik a hétfői kereskedést, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,5 százalékkal csökkenhet - írta az MTI.

Pénteken az amerikai tőzsdék veszteséggel zártak néhány vezető technológiai cég, az Intel és a Twitter csalódást okozó negyedéves eredménye miatt annak ellenére is, hogy az amerikai gazdaság a második negyedévben évi 4,1 százalékos GDP-növekedést ért el, közel négy éve a legmagasabbat. A hétfői globális tőzsdenapot az ázsiai értékpapírpiacok is indexcsökkenéssel indították el.

Hétfőn piabefolyásoló hatással lehet a júliusi német infláció, valamint az Európai Bizottság felmérése az euróövezeti és uniós gazdasági hangulat júliusi alakulásáról.

Pénteken kedvező vállalati eredményeknek és makrogazdasági mutatóknak köszönhetően emelkedtek a főbb európai tőzsdeindexek: az elmúlt hét sorban a negyedik nyereséges hete volt az európai értékpapírpiacoknak. A páneurópai FTSE Eurofirst 300 index 0,38 százalék, a Stoxx 600 index 0,40 százalékkal emelkedett, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,51 százalékkal zárt magasabban.

Londonban 0,59 százalék erősödéssel fejezte be a pénteki kereskedést az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 0,40 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,57 százalékkal emelkedett. Madridban 0,90 százalék indexemelkedéssel zárt a tőzsde, a milánói viszont 0,07 százalékkal gyengült.

A pénteki indexerősödés egyik nyertese a nyersanyagipari ágazat volt az enyhülő világkereskedelmi feszültségeknek köszönhetően. A legjobban szereplő ágazatnak viszont a távközlés bizonyult a British Telecom erős negyedévi eredményének köszönhetően. Az ágazati mutató 2,2 százalékkal erősödött, a BT részvénye pedig öt százalékkal.

A Brent nyersolaj ára 0,01 százalékkal hordónként 74,77 dollárra, a WTI ára 0,29 százalékkal 68,89 dollárra emelkedett.

Az euró jegyzése 0,03 százalékkal 1,1661 dollárra emelkedett, az arany ára 0,28 százalékkal unciánként 1219,60 dollárra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK