Egyre komolyabb zavarokat okoz a tőkepiacokon az, hogy az amerikai részvények szárnyalása az első félévben jórészt néhány nagy alapvetően technológiai cég papírjaira korlátozódott. Emiatt ugyanis ezen vállalatok részvényeinek súlya olyan nagyra nőtt egy csomó befektetési alap portfóliójában, hogy már nem képesek azokból többet vásárolni. A piaci érték ilyen mértékű koncentrációja már a vezető indexszolgáltatókat is arra késztetik, gondolják át a számítási szabályokat  – írja a Financial Times.

A legnagyobb befektetési alapokat kezelő cégek - mint a Fidelity, a BlackRock, a JPMorgan Asset Management, az American Century és a Morgan Stanley Investment Management  -például olyan problémába ütköztek, hogy az amerikai értékpapírpiaci felügyelet (SEC)előírásai szerint csak addig lehet diverzifikált megtekinteni egy alapot, amíg eszközeinek nem több, mint 25 százalékát fektetik olyan részvényekbe, amelyek súlya egyenként eléri az 5 százalékot. Ha elérik ezt a határt akkor persze nincsen büntetés, viszont többet már nem vásárolhatnak az adott papírból.

Május végén például a Fidelity 108 milliárd dolláros Contrafundja nem tudott több részvényt vásárolni a Meta, a Berkshire Hathaway, a Microsoft és az Amazon részvényeiből, mivel ezek együttesen a portfólió 32 százalékát tették ki. A BlackRock Technology Opportunities Fundja nem vásárolhatott többet az Apple, a Microsoft és az Nvidia részvényeiből, míg a JPMorgan nagy tőkeértékű növekedési alapja a Microsoft, az Apple, az Nvidia, az Alphabet és az Amazon esetében lépte túl a limitet.

A közelmúltbeli rally azt jelenti, hogy még azok az alapok is túllépnék ezt a korlátot, amelyek csupán a főbb benchmarkokat, például a Russell 1000 Growth Indexet követik. Az S&P 500-as idén eddig 18 százalékot erősödött, de a nyereség nagy részét hét nagy technológiai részvénye okozta.

A SEC 2019-ben azt ígérte, hogy nem fogja érvényesíteni a szigorúbb, 25 százalékos korlátot az olyan passzív befektetési alapokra, amelyek indexkövetés miatt szegik meg az irányelvet. Ez azonban nem sokat segít az aktív alapkezelőkön. Egy csomó alapkezelő a problémára azzal reagált, hogy átsorolta kérdéses alapjait más kategóriába. Ez viszont azoknak a vagyonkezelőknek okozhat gondot, akiknek mandátuma arra szól, hogy egy bizonyos alapfajtából tartsanak meghatározott mennyiséget.

Az indexszolgáltatók problémáit jól jelzi a Nasdaq hónap eleji bejelentése, amely szerint a  Nasdaq 100-as index jövő héten frissítésre szorul. Ennek oka, hogy az előírások szerint a nagy súlyú részvények együttesen az indexkosár értékének legfeljebb 50 százalékát adhatják. Most a hat legnagyobb vállalatának együttes súlyát 50 százalékról 40 százalékra csökkentik, így az indexet követő bármely alap továbbra is megfelelhet a szabályozott befektetési társaságként való működés követelményeinek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!