Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Elég jól teljesítettek az elmúlt hetekben a részvénypiacok - már ha nem a magyarról van szó - a nagy amerikai tőzsdéken a drágulás nagy részét azonban a legnagyobb piaci értékkel rendelkező cégek részvényei, az úgynevezett megacapok vezették. A befektetők egyrészt azt figyelik, nem kéne-e nyereséget realizálni, másrészt az adatok szerint elég pénz van még a partvonalon, ami fűthetné a további rallyt - írja összefoglaló elemzésében a Reuters.

A Bank of America (BofA) Global Research adatai szerint a legutóbbi héten rekordösszegű, 8,5 milliárd dollár áramlott a technológiai részvényekbe A befektetők a jelek szerint részt akarnak venni a rallyban, amelynek köszönhetően a technológiai túlsúlyos Nasdaq 100-as index idén már 33 százalékkal, s a legfontosabb, az S&P 500-as index 11,5 százalékkal, 10 hónapos csúcsra ugrott.

Máris van aki aggódik

Ettől persze máris van egy csomó befektető, akik aggódni kezdenek, hiszen egy csomó olyan körülmény, ami miatt tavaly esett a tőzsde, most is fennáll. Ráadásul technikai szemmel sem néz ki igazán jól az emelkedés, az ugyanis nem elég széles körű, azaz nem elég részvény vesz benn részt. Az S&P 500 öt legnagyobb részvénye immár együttesen 24,7 százalékos súlyt képvisel az indexben, ami 1972 óta a legmagasabb érték - írja a Ned Davis Research egy elemzése. Ez azt is jelenti, hogy ha ez a néhány részvény meginogna, akkor az egész piac nagyot esne.

Az S&P Dow Jones Indices szerint mindössze hét részvény, az Apple, a Microsoft, az Alphabet, az Amazon, az Nvidia, a Meta Platforms és a Tesla teljesítménye adta az S&P 500 2023-as teljes emelkedését májusig. Ugyanakkor az 500 kosárban szereplő részvény mindössze 20,3 százaléka teljesítette túl az indexet, ami 50 éve a legalacsonyabb szint. Amikor ez az érték 30 százalék alá esett a múltban, az általában jól előre jelezte a szélesebb piac gyengébb teljesítményét.

A mesterséges intelligencia fejlődése miatti izgalom az egyik legfontosabb tényező, amely a megacap részvények emelkedését táplálja. A nagy mozgást produkáló papírok közé tartoznak az Nvidia részvényei, ezek idén mintegy 170 százalékot erősödtek, míg az Apple és a Microsoft, a piaci érték alapján a két legnagyobb amerikai vállalat, közel 40 százalékkal drágult.
Jay Hatfield, az InfraCap hedge-fund vezérigazgatója úgy véli, hogy a mesterséges intelligencia iránti érdeklődés továbbra is növelni fogja a megacap részvények értékét. Ő emiatt felülsúlyozza ezeket, többek között az Nvidia-t, a Microsoftot és a Google-anyavállalat Alphabetet.

- Mi százszázalékosan hiszünk az AI-boomban. Meg lennék döbbenve, ha az év végére ezek a részvények nem állnának jelentősen magasabban

- mondta Hatfield.

A pénteki adatok azt mutatták, hogy az amerikai munkahelyek növekedése májusban gyorsult. Még akkor is, amikor a munkanélküliségi ráta megugrása arra utalt, hogy a munkaerő-piaci feltételek enyhülnek. Ez fokozta a befektetők részvények iránti étvágyát annak reményében, hogy a Federal Reserve képes lesz csökkenteni az inflációt anélkül, hogy a gazdaság növekedési lehetőségei jelentősen sérülnének. Az S&P 500 index 1,45 százalékkal emelkedett.

A pénzügyi válságot követő évtized nagy részében a nagy kapitalizációjú részvények vezették a piacokat, és eddig idén is veszélyes stratégiának bizonyult ellenük fogadni. Ráadásul BofA adatai szerint a befektetők portfólióiban a készpénz aránya magasabb, mint a történelmi átlag, ez egyes piaci megfigyelők szerint bőven hagy üzemanyagot a rally további fellendítéséhez.

Segíthet még felfelé a lendület

Michael Purves, a Tallbacken Capital Advisors vezérigazgatója szerint technikailag a Nasdaq 100 túlvett. Ez olyan állapot, amely az adott eszközt érzékenyebbé tehet az élesebb korrekciókra. Purves szerint azonban az indexnek két évvel ezelőtt sikerült három hónap alatt további 10 százalékot emelkednie azután, hogy ezt a túlvettségi állapotot elérte.
Az Nvidia közelmúltbeli emelkedése jó példa arra, hogy egy részvény hogyan tud tovább emelkedni, még akkor is, ha már előtte sokat drágult. Az Nvidai idén már 109 százalékkal drágult a május 24-i gyorsjelentés előtt, majd a múlt héten további 30-ot ugrott a chipgyártó meglepően pozitív árbevételi prognózissal állt elő.

Kevin Mahn, a Hennion & Walsh Asset Management befektetési igazgatója szerint az Nvidia a 44-es várható eredményekkel számolt árfolyam/nyereség hányadosával (P/E)  kissé drága lett. Szerinte ugyan van még fantázia a tech-szektorban, de a jobban oda kel figyalni az értékeltségekre, s ebből a szempontból a Microsoft vonzóbb, pláne, hogy lenyűgöző a cash flow-ja és egészséges az osztalékhozama is.

Azt, hogy a piaci árazások megint elég magasak lettek jól mutatja, hogy az elemzők által várt nyereségekkel számolva az S&P 500-as index P/E-je jelenleg 18,5-ös, szemben a 15,6-szoros történelmi átlaggal.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!