A kereskedés végén az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,69 százalék, a pán-európai Stoxx 600 index 0,78 százalék, az FTSE Eurofirst 300 index 0,80 százalék nyereséget mutatott - írta az MTI.

A nem hivatalos záró adatok szerint az európai kereskedési idő végén a londoni FTSE-100 index 1,02 százalék nyereségben állt, a frankfurti DAX index 0,91 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,37 százalékkal emelkedett. Madrid 0,86 százalékkal, Milánó 1,42 százalékkal végzett magasabban.

A befektetői hangulatot a Brexitről kötött megállapodás tette bizakodóvá, ami a brit font-sterling árfolyamát is fél százalékkal hathavi csúcsra emelte az euróval szemben.

Az emelkedést a banki papírok vezették Európában, mutatójuk két százalékot nyert. A jó kínai kereskedelmi adatoknak köszönhetően emelkedett a nyersanyagipari vállalatok árfolyama is, az ágazat mutatója egy százalékkal erősödött.

Az olaj ára emelkedett pénteken, a Brent 1,66 százalékkal, hordónként 63,23 dollárra, a WTI 1,15 százalékkal, 57,34 dollárra. Az olajár az emelkedés ellenére is nagy valószínűséggel veszteséggel zárja a hetet.

A dollár erősödése május óta a legnagyobb árcsökkenés felé nyomja az arany árát. Az arany jegyzése a határidős piacon az európai kereskedés végén 0,23 százalékkal állt alacsonyabban, 1250,20 dolláron unciánként.

Az euró 0,14 százalékkal, 1,1757 dollárra gyengült.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!