Zöldben nyithat Európa

Pozitív vállalati eredmény beszámolók reményében indexemelkedésre lehet számítani hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon.
Szepesi Anita, 2018. április 23. hétfő, 08:23
Fotó: Shutterstock

A határidős indexjegyzések alapján a londoni FTSE-100 index 0,1 százalék, a frankfurti DAX és a párizsi CAC-40 pedig 0,2 százalék körüli emelkedéssel kezdi a hétfői kereskedést.

Hétfőn elsősorban a folyamatban lévő első negyedéves tőzsdei eredménybeszámoló-szezon legfrissebb publikációira irányul majd a befektetői figyelem. A svájci UBS bank kora reggel közzétett jelentésében nyereségének az elemzői várakozásokat felülmúló 19 százalékos növekedéséről számolt be - írta az MTI.

A makroadatok közül a nagyobb euróövezeti nemzetgazdaságok és az euróövezet áprilisi szolgáltatóipari, feldolgozóipari, valamint kompozit beszerzésimenedzser-indexe befolyásolhatja még az árfolyamok alakulását.

Pénteken a közzétett vállalati eredmény beszámolók tükrében vegyesen, többségében emelkedéssel zártak az európai tőzsdeindexek: a páneurópai Stoxx 600 index 0,03 százalék csökkenéssel, az FTSE Eurofirst 300 index 0,05 százalék emelkedéssel, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,16 százalék nyereséggel fejezte be a kereskedést.

Frankfurtban 0,21 százalékkal csökkent a DAX index, a londoni FTSE-100 index 0,54 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,39 százalékkal emelkedett. Madrid és Milánó egyaránt 0,16 százalék indexerősödéssel zárt.

Pénteken a távközlési ágazat szerepelt a legjobban az európai tőzsdéken, az ágazati index egy százalékkal erősödött.

A svéd Ericsson a piaci várakozásoknál kisebb veszteségről számolt be, részvénye ennek köszönhetően a Stoxx 600 index tagjai között a legjobban teljesített, csaknem húsz százalékkal erősödött.

A Telia távközlési szolgáltató részvénye közel kilenc százalékkal erősödött, miután részvény-visszavásárlási tervet jelentett be várakozáson felüli első negyedéves eredményét követően.

Az olajár a 2014 végi árszintnek megfelelő idei csúcsa közelében tartózkodik. A Brent nyersolaj ára 0,01 százalékkal 74,05 dollárra, WTI nyersolajé 0,09 százalékkal 68,34 dollárra csökkent.

Az eurót 0,11 százalékkal jegyezték gyengébben 1,2274 dolláron.

Az arany ára 0,15 százalékkal 1336,30 dollárra csökkent.

Az Air France KLM részvénye két és fél százalékkal esett a sztrájkoló alkalmazottakkal a bérekről indított tárgyalások miatt.

Képünk forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK