Zuhan a Zynga, a Facebook a hibás?

Hatalmas zuhanást mutatott tegnap a közösségépítő játékairól (mint a Farmville) ismert Zynga árfolyama, a zárás utáni kereskedésben közel 40 százalékkal esett az árfolyam azt követően, hogy a társaság közzétette második negyedéves eredményeit. A cég a várt nyereséggel szemben veszteségről számolt be az április-júniusi időszakra és a menedzsment jelentősen csökkentette az idei évre vonatkozó várakozásait. A hírre a ma zárás után jelentő Facebook árfolyama is közel 8%-ot esett.
portfolio.hu, 2012. július 26. csütörtök, 08:36
Fotó: Napi.hu

A rendes kereskedés során még emelkedéssel várták tegnap a Zynga részvényei a társaság gyorsjelentését, a negyedéves eredmények közzétételét követően azonban kőként zuhant az árfolyam. A papírok 39 százalékkal kerültek lejjebb a zárás utáni kereskedésben, 3,12 dolláron állapodtak meg, messze kerülve a tavaly decemberi 10 dolláros kibocsátási ártól.

A méretes zuhanás mögött az állt, hogy a társaság közzétette második negyedéves gyorsjelentését, amely mind az eredmények, mind a menedzsment várakozások tekintetében negatív meglepetéseket tartogatott.

A Zynga közösségi játékokat fejleszt, melynek fő platformját a Facebook jelenti. A társaság a bevételek szintjén 19%-os növekedésről számolt be az előző év azonos negyedévéhez képest, 333 millió dolláros bevételt ért el, ami elmaradt az elemzői várakozásoktól, a piacok ugyanis 343 millió dolláros bevételre számítottak. Bár a felhasználószám a várakozásokat felülmúló mértékben emelkedett, a napi aktív felhasználók száma például 23 százalékkal ugrott meg az előző év azonos időszakához viszonyítva, a problémát az jelenti, hogy a felhasználók kevesebbet költenek a játékokra: az egy felhasználóra átlagosan jutó napi bevétel 10 százalékot esett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK