A befektetői hangulatot csütörtökön befolyásolhatja az euróövezet júniusi gazdasági hangulatindexe az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi igazgatósága felmérése alapján. Emellett a GfK piackutató intézet közzéteszi Németországra vonatkozó fogyasztói hangulatindexét júliusról, valamint a német statisztikai hivatal, a Destatis kezelésében megjelennek a német fogyasztói árak júniusi alakulásáról szóló előzetes adatok is.

Szerdán veszteséges kezdés után az enyhülő amerikai-európai kereskedelmi feszültségnek köszönhetően nyereséggel zártak a főbb európai tőzsdeindexek: a páneurópai FTSE Eurofirst 300 index 0,82 százalékkal, a Stoxx 600 index 0,72 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,84 százalékkal emelkedett.

Londonban 1,11 százalékkal végzett magasabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,93 százalékkal, a párizsi CAC-40 0,87 százalékkal emelkedett. Madridban 0,22 százalék, Milánóban 0,65 százalék indexerősödéssel zárt a tőzsde.

A veszteséggel induló szerdai kereskedésből a bankok kivételével szinte minden gazdasági ágazat nyertesen került ki. Az olajárak emelkedését követve az energiaipar teljesített a legjobban az ágazati mutató két és fél százalékos erősödésével. Az olajárakat a venezuelai termelés visszaesése, a kanadai és líbiai termelés fennakadása mellett az Egyesült Államoknak iráni olajimportban érdekelt országokhoz intézett felszólítása emelte meg, amelyben novembertől az olajszállítások leállítására kérte fel őket.

A szerdai kétszázalékos emelkedés után az olajár csütörtökön lefelé korrigált. Szerdán az amerikai WTI ára 2014 novemberi szintet ért el, a Brent pedig megközelítette a májusban elért idei csúcsát. A Brent ára csütörtök reggel 0,19 százalékkal hordónként 77,31 dollárra, a WTI ára 0,38 százalékkal 72,48 dollárra csökkent.

Az eurót 0,03 százalékkal jegyezték erősebben 1,1557 dolláron. Az arany ára csökkent, hat havi mélypont közelében jár. A határidős jegyzés legközelebbi teljesítésre 0,25 százalékkal unciánként 1253,00 dollárra csökkent.

A kép forrása: Pixabay.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!