Aki nem használja a ChatGPT-t és a mesterséges intelligenciát, az behozhatatlanul lemarad
Aki nem használja a ChatGPT-t és a mesterséges intelligenciát, az behozhatatlanul lemarad

Aki nem használja a ChatGPT-t és a mesterséges intelligenciát, az behozhatatlanul lemarad

Egy ugrásszerű növekedéshez és egy meghatározó mérföldkőhöz érkezett a mesterséges intelligencia – közölte a Microsoft magyarországi ügyvezető igazgatója. Szabó Péter arról is beszélt a Napi.hu podcastjában, hogy a ChatGPT azzal, hogy a valaha volt leggyorsabban terjedő internetes alkalmazás lett, bizonyítja, hogy mekkora igény van a fejlődő digitális szolgáltatásokra. A cégvezető hangsúlyozta, hogy minden bizonnyal nagy hatással lesz a munkaerőpiacra az AI fejlődése, de szerinte ennek az üteme olyan lesz, amit le tudnak majd követni a szakmák, amelyek átalakulnak a technológia fejlődésének köszönhetően.
Gáll Csongor, 2023. március 16. Fotó: Napi.hu - Szabó Péter a Napi.hu podcastjában

ChatGPT azért kiemelkedő, mert közelebb hozza a mesterséges intelligencia használhatóságának előnyeit, mint eddig korábban bármilyen más program – Szabó Péter, a Microsoft magyarországi ügyvezető igazgatója. Varjú Zoltán mesterséges intelligencia szakértő szerint pedig ez az első olyan alkalmazás, amelynek sikerült kontroll alatt tartania a mesterséges intelligenciát, és elérnie azt, hogy ne válaszoljon a mélyebb kérdésekre butaságokat. 

Szabó Péter elmondta, hogy a nagyvállalatoknak az az érdeke, hogy a fejlesztett szoftverek jól működjenek, és reprezentatívak legyenek, mivel így tud az általuk fejlesztett technológia a nagy tömegek körében elterjedni. Szabó emlékeztetett, hogy néhány éve az emberek és a cégek még a felhő alapú rendszerek biztonságától féltek, mára pedig már ott tartunk, hogy a cloud rendszerek biztonságosabbak sok tekintetben, mint a lokális szerverparkok. 

Az adatbiztonság kapcsán elmondta, hogy a ChatGPT-t még a 2021-es válogatott adatok alapján programozták fel, és csak most a Bing böngészőbe bekerülve kezdte el a friss adatokkal bővíteni a tudását, ezért fordulhat elő, hogy nem friss tudással válaszol egy-egy feltett kérdésre. Varjú Zoltán ehhez még hozzátette, hogy a program olyan oldalakról bővíti a tudását, ahol meg van jelölve, hogy nyilvánosak az adatok, és az elkészített leiratok és végtermékek esetében forrásmegjelölést is alkalmaz, pont úgy, ahogy bárki teszi mondjuk egy szakdolgozat megírásánál, így nem tekinthető plágiumnak a szoftver által létrehozott tartalom.

Kié lesz a szellemi termék?

A Microsoft vezetője arról is beszélt, hogy nagy kérdéseket vet fel, hogy kié a szellemi termék, amit előállít a ChatGPT, mivel Amerikában szigorúan szabályozzák, hogy szellemi tulajdont csak természetes személy birtokolhat, de ez a világ minden táján országonként változik, így ennek a szabályozása egy fontos folyamat. Szabó Péter szerint

nem meglepő, hogy a Microsoft dollármilliárdos nagyságrendben fektetett be a ChatGPT-t létrehozó OpenAI-ba,

hiszen folyamatosan keresik a felhő- és mesterséges intelligencia alapú fejlesztéseket, azt azonban meglepőnek nevezete, hogy mennyire gyorsan épült be a technológia a vállalat mindennapjaiba. A program ugyanis kis túlzással bármilyen nyelven tud, és felhasználói oldalról rendkívül gyorsan, nagyon sok helyről tud hatalmas adatmennyiséget a rendelkezésünkre bocsájtani.

Bajban a szoftverfejlesztők?

Varjú Zoltán hozzátette, hogy a ChatGPT abban emelkedik ki az elődeivel szemben, hogy rendkívül jól végig lett gondolva, és bár nem tökéletes, de már annyira hatékony, hogy valódi segítséget tud nyújtani a felhasználók számára. A szakemberek szerint a mesterséges intelligencia első sorban a nyelvekkel foglalkozó munkák területén hozhat nagy változást, akár munkahelyeket tehet feleslegessé, de a szoftverfejlesztésben is eljuthat rövidesen arra a szintre, hogy jelentősen kevesebb szoftverfejlesztőre lesz szükség. 

Szabó kiemelte, hogy

a ChatGPT láthatóan már most felgyorsította a munkafolyamatokat, könnyebbé tett sok mindent a napi feladatokat tekintve, és a közeljövőben ez még intenzívebb lesz.

Varjú Zoltán szerint, aki nem építi be a napi használatba a mesterséges intelligencia különböző formáit, az teljesen lemarad, és kiesik a piaci versenyből. 

Egy új chatbot, amihez mindenki beszél: ChatGPT

Egy új chatbot kevesebb mint egy hét alatt átlépte az egymillió felhasználót – állítja a mögötte álló projekt. A ChatGPT-t december 7-én hozta nyilvánosságra az OpenAI, egy mesterséges intelligenciát kutató cég, amelynek alapítói között volt Elon Musk is.

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Aki nem használja a ChatGPT-t és a mesterséges intelligenciát, az behozhatatlanul lemarad

Egy ugrásszerű növekedéshez és egy meghatározó mérföldkőhöz érkezett a mesterséges intelligencia – közölte a Microsoft magyarországi ügyvezető igazgatója. Szabó Péter arról is...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.