Ahova tavaly még 1,5 milliós fizetéssel találtunk munkaerőt, oda ma már nem lehet ennyiért
Ahova tavaly még 1,5 milliós fizetéssel találtunk munkaerőt, oda ma már nem lehet ennyiért

Ahova tavaly még 1,5 milliós fizetéssel találtunk munkaerőt, oda ma már nem lehet ennyiért

Nem csak Magyarországon van munkaerőhiány, hanem olyan országokban is Nyugat-Európában, ahol jelentősen magasabb a munkanélküliségi ráta – többek között erről is beszélt a Napi.hu podcastjában az Enloyd KFT Country Managere. A HR cég vezetője arra is kitért, hogy a legnagyobb hiány évtizedek óta az IT és a mérnöki területen van, hiába folyamatos a képzés és hiába jelentkeznek egyre többen, mivel időközben a munkaerőigény is jelentősen nőtt ezekben a szektorokban.
Gáll Csongor, 2023. április 14. Fotó: Napi.hu / Economx.hu

Buzgó Zsolt elmondta, hogy a nyelv és nyelvek ismerete továbbra is hatalmas előny a munkaerőpiacon, és a bérezést is nagyban meghatározhatja egy-egy pozíció esetén. Hozzátette, hogy mivel a trendek is azt mutatják, hogy egyre több külföldi nagy beruházás érkezik hazánkba, ezért a magas szakképesítés és a nyelvtudás még inkább felértékelődik, és még több ilyen képességekkel rendelkező munkavállalóra lesz szükség hazánkban. A szakember hozzátette, hogy ezen a területen nem áll jól a hazai munkaerőpiac, mert azok akik rendelkeznek ezzel a tudással azok, vagy már valamilyen cégnél elhelyezkedtek és nehezen mozdíthatóak, vagy elmentek külföldre, hiszen ott is rendkívül jól tudnak érvényesülni.

Az elmúlt időszakban drasztikus változáson ment keresztül a munkaerőpiac, mivel a COVID nagyban átalakította az igényeket és felpörgette a digitalizációt mondta Buzgó. A HR vezető kiemelte, hogy egyes területeken a cégek kénytelenek voltak a munkaerőhiányt a robotizáció segítségével megoldani, de ez nem jelenti egyértelműen azt, hogy a piacon kevesebb erőforrásra lenne szükség.

Buzgó Zsolt arról is beszélt, hogy bár a mesterséges intelligencia drasztikus ütemben fejlődik a munkaerőpiacon ez nem egyik pillanatra jelentkezik, így attól, mert egy program berobban, mint például a ChatGPT még egyáltalán nem biztos, hogy ki tud váltani munkahelyeket, és a szabályozása még mindig emberi kézben van, az pedig akár egy évtizedig is eltarthat.

A szakember hangsúlyozta, hogy a munkaerőhiány miatt most olyan helyzet állt elő, hogy a munkavállalók sokkal jobban tudják érvényesíteni a bérigényeiket egy adott pontig, de a cégeknek nyilván szem előtt kell tartaniuk azt, hogy mi az ami számukra kitermelhető, mivel, ha mindenkinek drasztikusan emelik a fizetését, de a bevételi oldalon nincs változás, akkor hiába emelkednek a fizetések az az állapot átmeneti lesz csak, mert a vállalat csődbe megy.

Buzgó elmondta, hogy IT területen, már a junior fejlesztők számára is 1 milliós kezdő fizetést kínálnak a cégek, de a vezetői beosztásoknál az IT és mérnöki területen 3 millió forint feletti fizetéssel csábítják a munkavállalókat. Hozzátette, hogy ahová tavaly még 20 év munka tapasztalattal másfél milliós munkabérrel találtak munkaerőt, ugyan arra a pozícióra ma ugyan ezért a bérért egy kezdő munkavállalót sem találni.

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Ahova tavaly még 1,5 milliós fizetéssel találtunk munkaerőt, oda ma már nem lehet ennyiért

Nem csak Magyarországon van munkaerőhiány, hanem olyan országokban is Nyugat-Európában, ahol jelentősen magasabb a munkanélküliségi ráta – többek között erről is beszélt a Napi.hu...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.